Nošení roušek ve třídách nebude pro některé jedince lehké. Hrozí podráždění, varuje odborník

Psychiatr Jan Cimický
Psychiatr Jan Cimický
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 9. 2020

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové opatření, kdy od pátku platí plošné nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách. Mezi výjimky bude zařazen tělocvik, zpěv či hra na dechové nástroje. Podle psychiatra Jana Cimického (72) může jít o poměrně účinný krok k zamezení šíření nákazy, ale jednoduché to pro některé jedince zcela nebude.

Počty nakažených jsou na území Česka vzrůstající. Za středu laboratoře odhalily přes 2000 pozitivních případů.

"Disciplína, kterou je v tomto směru potřeba vytvořit, je důležitá. Zřejmě okolo nošení roušek ve třídách bude trošku zmatek, ale může jít o velmi funkční nařízení k zamezení šíření nákazy. Zároveň pro některé školáky bude velmi náročné v ochraně úst a nosu vydržet celou dobu, mohou se objevit i případy lehkého podráždění. Pravdou je, že v roušce je horko, hůř se dýchá i artikuluje," řekl pro ŽivotvČesku.cz přední český psychiatr.

Cimický je názoru, že i když nošení roušky v řádu hodin není příjemné, je to klíčový prvek, který může být dobrým nástrojem v boji s koronavirem.

"Potřeba udělat nějaké opatření a přesvědčit sám sebe, že to je to maximum, co já mohu pro to udělat, že nebudu riskovat, nebudu ohrožovat druhé, budu se disciplinovaně řídit hygienickými pokyny, tak to je ujištění pro člověka samotného. Obecně to je dobré, že se mladí lidé budou učit tomu, že může docházet k nějakým změnám pokud vznikají situace, které z obecného hlediska mohou být rizikové," dodal Jan Cimický.

Kromě nařízení o rouškách při výuce nově platí, že všechny restaurace a bary budou muset být od soboty uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.