Umělecká cena města Plzně za rok 2019 má své držitele

17. září 2020 16:20

V Měšťanské besedě v Plzni převzali ve středu večer laureáti Uměleckou cenu města Plzně. Ocenění za celoživotní dílo obdržel výtvarník a scénograf Ivan Nesveda.

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let obdržela pěvkyně Soňa Hanzlíčková Borková, za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let ji získala fotografka a výtvarnice Markéta Tichá a ocenění za celoživotní dílo výtvarník a scénograf Ivan Nesveda. Držitelem ceny Společnost přátelská umění a kultuře/Mecenáš(ka) plzeňské kultury se stala Hudební nadace Karla Pexidra a významnou kulturní událostí roku projekt Zúročení zrealizovaný zapsaným ústavem Johan.

Pěvkyně Soňa Hanzlíčková Borková (vpravo)

„Blahopřeji ze srdce všem oceněným. Nacházíme se v době zahájení nové kulturní sezony, která je zcela jiná oproti předchozím. Kultura nyní čelí novým výzvám a omezením v souvislosti s koronavirovou pandemií. Pevně věřím, že se podaří toto současné nelehké období překonat. Plzeň a kultura k sobě neodmyslitelně patří. Díky bohaté historické kulturní tradici a současným uměleckým aktivitám bylo a je vytvářeno kulturní prostředí přesahující hranice našeho města. Děkuji všem, kteří je v našem krásném městě utvářejí a pomáhají udržet,“ řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, která ceny předávala.

Laureáti si ceny převzali osobně s výjimkou nemocného Ivana Nesvedy, za nějž ji přebral ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

„Odborná porota měla jistě obtížnou práci vybrat z bohaté nabídky ty nejlepší adepty na Uměleckou cenu města Plzně. Gratuluji tedy všem laureátům, kteří uspěli v silné konkurenci a cenu obdrželi. Mimo jiné jsem rád, že porotu zaujala akce Zúročení, která byla důležitou událostí k připomenutí 30. výročí sametové revoluce a významu hodnot svobody a demokracie. Jednak cenu získala Markéta Tichá za kurátorství výstavy Post-Generation, jež byla součástí tohoto projektu, a jednak projekt samotný byl oceněn jako významná kulturní událost roku,“ uvedl primátor Martin Baxa. Doplnil, že na program Zúročení, který se skládal z divadelních představení, koncertů, promítání, besed i diskusí, se přišlo podívat na 1200 návštěvníků.

Ivan Nesveda, jenž patří k nejuznávanějším výtvarníkům a scénografům českého loutkového divadla. Jeho profesní život je od mládí spojen s Plzní a Divadlem ALFA. Z jeho dílny vzešli legendární Tři mušketýři a na dvě desítky inscenací, například Kašpárek a indiáni a Kašpárek a mumie, CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska, Kosmo 1, Kosprd a Telecí nebo Tři siláci na silnici. Jako oceňovaný loutkářský scénograf získal za své inscenace řadu cen nejen tuzemských, ale i zahraničních, například v roce 2006 obdržela inscenace Tři mušketýři ocenění Alfréda Radoka.

autor: Iva Kokešová | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio