Kopecky přejela kopce a slaví. Van Vleuten má možná zlomeninu

nabor

Po druhém a třetím místě z předešlých dvou etap se v té sedmé trefila do černého. Lotte Kopecky se udržela v redukovaném pelotonu a divoký závěr jí přivál premiérovou výhru na Giru. Pád zastavil Marianne Vos i Annemiek van Vleuten, jejíž růž je v ohrožení.

Měla to být předehra před velkým finále. Pro favoritky celkového pořadí den relativního klidu, naopak pro spurterky a klasikářky ještě jedna šance zabodovat a bitva o to uviset poblíž čela nebo naopak odříznout rivalky. Rovněž většina jezdkyň se zaječími úmysly větřila poslední oponu představení Realistické naděje na výhru. Potlesku se po něm doufaly dočkat především Silvia Zanardi a Ainara Elbusto, které dorazily do Maddaloni s náskokem před triem Aude Biannic, Alison Jackson a Maria Novolodská.

Na závěrečném okruhu se pak ukázala jako nejsilnější již ze včerejška zavedená firma Maria Novolodská. Dostižena byla na úpatí druhého z výšlapů k Santuario di San Michele Arcangelo a souběžně raketově akcelerovala – jak jinak – Elisa Longo Borghini. Marianne Vos jí nestačila, nicméně další členky vzniknuvšího sexteta nakonec byly schopny Italku dorazit. Pak to zkusila také Anna van der Breggen, taktéž marně, a skupina se naopak začala rozrůstat o nové a nové členky. O maximum zelených bodů se u vrcholu popraly Cecilie Uttrup Ludwig a Elisa Longo Borghini. Radost zůstala věrna Dánsku.

Dojezd pak přinesl dvě nečekané špatné zprávy pro Annemiek van Vleuten. Tou menší bylo třetí místo Kasii Niewiadomé, jež Polku zas o píď přiblížilo růžovému dresu. Tou podstatně horší byl pád, do něhož se namotala a kvůli němuž hned po etapě zamířila do nemocnice s podezřením na zlomené zápěstí. Do cíle dorazila po boku další potlučené, Marianne Vos. A také její – bramboříkový – trikot se měl ocitnout v ohrožení.

Na dlažbě Maddaloni totiž nastoupila Lotte Kopecky a podařilo se jí dokonale zaskočit zbytek skupiny. Pro druhé místo si dospurtovala Lizzie Deignan, třetí byla již zmiňovaná Kasia Niewiadoma.

„V první půlce posledního kopce mi ta skupinka poodjela, ale pak už jsem neměla problémy. Věděla jsem, že forma je dobrá. Teď jsem ji konečně naplno prodala,“ radovala se belgická etapová šampiónka. „Nevím, co se přesně stalo. Holky přede mnou se srazily a pak už to bylo domino. Ten závěr nebyl až tak nebezpečný, ale nikdy nevíte, co přijde,“ popsala pád Marianne Vos, která působila poněkud sklesle, ovšem pokračovat v závodě bude zřejmě bez problému schopna.

Čas zapsaly nehledě na kolizi díky tříkilometrové pojistce všechny členky redukovaného pelotonu stejný, respektive stejný jako Niewiadoma (tři sekundy za vítězkou). Markéta Hájková dorazila v pořádku na 59. místě.

Kdo ovládne nejtěžší dojezd Gira?

Profil 8. etapy Giro Rosa 2020Osmá etapa Giro Rosa zítra zaplní sklenici vrchařské pravdy až po okraj. A to přesto, že vlastně půjde „jen“ o dvě druhé kategorie, navíc coby součásti s 91,5 kilometry vůbec nejkratší zkoušky závodu. Dá se předpokládat, že Casa Comunale (6,6 km, 6,1 %) ještě zásadní vliv na pořadí v cíli mít nebude. Dojezd do San Marco la Catola ale bude mnohem výživnější. 5,6 km a 8,1 %, ale především – úvodních 3,3 kilometrů do 12,6 %. Tady bude bolet každý metr. Nejvíce tedy asi odpadlice z Casa Comunale, jež tu budou plivat krev pro limit…

San Marco la Catola - dojezd 8. etapy Giro Rosa 2020Alespoň v bolavý přejezd bude doufat Annemiek van Vleuten. I pokud zítra nastoupí, její kondice bude s otazníkem a v nelítostném sportu jménem cyklistika to znamená pravděpodobné útoky ze strany pronásledovatelek. V první řadě Kasii Niewiadomé, jež v 25 na Giru už pět let nedojela hůře než sedmá, ale ani lepší než patá a teď má rázem nejcennější výhru na dosah. Především se však stále musí dívat za sebe. Anna van der Breggen na ni ztrácí jen 15 vteřin.

Osmá etapa Giro Rosa 2020 začne ve 12:15. Dojezd je odhadován na 14:41.

7. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.