Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ERRC: Diskriminace a protiromský rasismus během jarní vlny pandemie onemocnění COVID-19

17. září 2020
Čtení na 2 minuty
V romské osadě Krompachy, která je nyní kvůli onemocnění COVID-19 v karanténě, měl policista v pondělí 27. 4. 2020 obuškem zbít pět malých dětí. Podle výpovědi dětí jim měl dokonce vyhrožovat zastřelením. (FOTO: Press TV, koláž: Romea.cz)

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) zveřejnilo 9. září 2020 zprávu o porušování lidských práv u Romů ve dvanácti evropských zemích v období jarní vlny pandemie onemocnění COVID-19. Zpráva nazvaná Práva Romů v době COVIDu ukazuje, jak moc byli Romové v první polovině roku 2020 zasaženi institucionálním rasismem a diskriminací.

“V době od února do června 2020, kdy byla pozornost světa změřená na nemocnění COVID-19, byli Romové obtěžováni a napadáni rasistickými policisty, násilně vystěhováváni ze svých domovů, byli obětními beránky extrémních pravicových stran a byl jim odpírán přístup ke zdravotní péči,” uvádí ERRC k zprávě popisující situaci v Albánii, Belgii, Bulharsku, Maďarsku, Itálii, Moldavsku, Severní Makedonii, Rumunsku, Srbsku, na Slovensku, v Turecku a na Ukrajině.

Zpráva podrobně popisuje, jak byl romským dětem odpírán přístup ke vzdělání, jak byli Romové umísťováni do karantény a jak některá média využívala nepravdivá a přehnaná tvrzení, která vedla k démonizaci romských komunit.

“K tomuto dochází v momentě, když si myslí, že se nikdo nedívá,“ řekl Đorđe Jovanović, prezident ERRC. “Obecně platí, že pokud dojde k chaotické situaci, jako je tato, ti, kteří jsou u moci ukážou, jak by opravdu chtěli jednat s menšinami a s lidmi, kteří jsou odlišní, tedy: bez milosti. Nedostatek empatie a solidarity s Romy, který jsme viděli během tohoto období je velmi znepokojující,“ dodal Jovanović.

Zpráva také obsahuje doporučení státům i Evropské komisi, jak řešit otázky systémové diskriminace, které se týkají Romů.

ERRC vyzvalo mezinárodní orgány, aby se nouzová opatření nestala jakousi rutinou. Zpráva také počítá s tím, že místní orgány vypracují plány obnovy po pandemii, které budou inkluzivní a budou zohledňovat práva a důstojnost Romů a všech dalších menšin v celé Evropě.

I když tato zpráva nabízí shrnutí porušování lidských práv páchaných během období pandemie, mělo by se podle ERRC na ni pohlížet na pozadí téměř úplného sociálního a ekonomického vyloučení, kterému jsou Romové vystaveni běžně.

DOKUMENT

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon