Vřes je jako dárek zcela nevhodný, své majitele totiž ohrožuje

Vřesoviště

Nosí vřes štěstí nebo neštěstí? Záleží na tom, které tradice se držíte. Pověry spojené s vřesovišti jsou velmi rozdílné. Na severu dnes lidé věří, že tato rostlina symbolizuje neštěstí nebo dokonce přináší smrt. Ovšem staří Keltové ho zase považovali za symbol lásky a štěstí.

Vřes je ze všech podzimních rostlin pravděpodobně nejoblíbenější. První exempláře totiž vykvétají již v srpnu a potěšit oko dokáží i v období Vánoc. Je levný a k tomu všemu také poměrně nenáročný, a radost nám udělá v zahradách, v truhlících i v domácnostech. Pořídíte ho v každém oblíbeném supermarketu, nemluvě o specializovaných zahradnických obchodech.

Vřes v domě – ano nebo ne?

Pěstování vřesu v interiéru je však pro některé zahradníky poměrně kontroverzní téma. Podle severských pověstí je totiž s touto rostlinou spojena celá řada pověr. Říká se v nich mimo jiné, že vřes v domě může přinést vážné nemoci a dokonce i smrt. Naproti tomu stejná rostlina v keltské kultuře odjakživa symbolizovala prosperitu.

Ve Skandinávii s vřesem nepochodíte

Tady je totiž po staletí spojován s chudobou. Hospodyňky tu stále věří, že vřes rostoucí v domě přináší neštěstí. Neberou ho proto dovnitř ani na chvíli (např. jak součást sváteční dekorace). Pobyt vřesu ve vnitřních prostorách má podle nich být spojen s nemocí, nešťastnými událostmi v rodině a v nejhorším případě dokonce i se smrtí.

Vřes se zde proto používá zejména ke zdobení náhrobků – podobně jako chryzantémy v ČR. A víra, spojená s jeho negativními vlastnostmi, se šíří i u nás. Dávat tyto květiny jako dárek tak proto rozhodně není vhodné. Lze to tak minimálně považovat za opravdu velkou netaktnost či dokonce přání něčeho zlého.

Foto: Pixabay

Keltové mívali vřes doma jako symbol štěstí

Ovšem pohled do minulosti nám prozradí, že vřes v nás může také vyvolat velmi pozitivní asociace. Kdo ví, proč se na to zapomnělo. Podle dávných Keltů to byla doslova magická květina. V květomluvě symbolizovala lásku, štěstí a leckdy i nehynoucí vášeň . A větvička vřesu vložená pod se měla postarat o prorocké sny.

A vyrábělo se z něj i kadidlo, populární hlavně v Irsku. Během noci svatojánské s ním v těchto končinách pastýři rituálně obcházeli svůj dobytek, aby od něj zahnali všechny nemoci. A ještě lépe je na tom Skotsko. Tady byl vřes již od starověku doslova králem svatebních dekorací. Pomáhal prý dodržet přísahu a uměl i zajistit šťastné manželství. Dodnes si ho proto místní nevěsty často přidávají do kytic nebo ho používají jako ozdobu šatů či vlasů.

Ve Skotsku se také věřilo, že květy bílého vřesu mohou vyrůst pouze na zemi, kde nikdy nebyla prolita žádná lidská krev. Trochu paradoxem je proto ujištění, že válečníci s sebou během boje často větvičku této rostliny nosili. Mělo jim to totiž přinést vítězství.

Náhledové foto: Pixabay

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)