Vodní slalomáři jsou na startu svého ME, které se koná v Praze v Troji od 18. do 20. září 2020

Že uspořádat v Česku jakýkoliv mezinárodní závod v jakémkoliv sportu v této době je nesmírně těžké, je zřejmé  Nejlépe to vědí organizátoři i závodníci  Mistrovství Evropy ve vodním slalomu.  Hovořilo se o tom i na setkání se zástupci médií uspořádané  v hotelu Jalta 24 hodin před zahájením Mistrovství Evropy ve vodním slalomu.

SportovníListy.cz byly na místě děje... 



Šampionát, který  se koná v Praze v Troji, je připraven tak, aby  se již v pátek 18. září 2020 závodníci opravdu postavili na start. 

Jak říkám...

„Jsem rád, že Jirka Rohan a všichni ostatní z výboru do toho šli, že se to povedlo uspořádat a že do toho ani den před startem závodu zatím nikdo nehodil žádné vidle. Jsme hodně blízko tomu, abychom se postavili na startovní čáru.  Já jsem na tom tak, že až budu stát na startu, tak budu vědět, že se fakt závod," popsal úřadující evropský šampion  kajakář Vít Přindiš, který je jen tak mimochodem i čtyřnásobným nejlepším sportovcem ČVUT Praha. 
Jinak evropského šampionátu se zúčastní 131 závodníků z 19 zemí, což chce  srovnání třeba s  Mistrovstvím Evropy v Praze 2018, na které  přijelo 233 závodníků z 27 zemí. Z tradičních vodněslalomových  zemí bohužel  budou chybět Němci, Britové a Slováci.

Jak říkám...

„Řekl bych, že je to méně, ale v dané situaci, kterou všichni chápeme, to považuji za úspěch,“ řekl novinářům ředitel závodu Jirka Rohan. 
Příprava závodu trvá cca rok – když se během roku situace mění ze dne na den, až do poslední chvíle si organizátoři nemohli být jisti, jestli se akce opravdu uskuteční.

Jak říkám...

„Běžná příprava závodu je určitá porce práce a letos k tomu přibylo ještě jednou tolik práce kvůli covidu. Takže co se týče příprav a pořadatelství, tak je to významně složité. Nevím, jestli ještě někdy bude třeba tolik flexibility, kdy nevíte, jak se situace ze dne na den změní, popsal přípravu  manažer svazu Stanislav Ježek.

Kvůli koronavirové situaci nejsou totiž k dispozici volně prodejné vstupenky a mezi diváky budou jen organizátoři akce, sponzoři a rodiny závodníků.

Jak říkám...

„Co se týká hygienických opatření, tak tam jsme se snažili v rámci našich možností, které jsou v Troji limitované, maximum. Na vstupu bude prostorová dezinfekce, měření teploty,“ popsal opatření Jiří  Rohan, aby jedním dechem dodal, že  všichni účastníci kromě závodníků na vodě budou muset mít po celou dobu nasazenou ochranu úst – roušku nebo respirátor. 

Jak říkám...

„Na závod se moc těším. Když  sem začali najíždět všichni zahraniční závodníci, jak najednou probíhají oficiální tréninky, jsem si uvědomil, že to  je  možná alespoň trošku návrat k normálu,“ řekl  coby aktuální světová jednička na kajaku, který má jasno i o tom,  co od sebe očekává za výkon.

„Za finále bych byl určitě rád a pak uvidíme. Když se mi to povede, tak věřím, že medaile je reálná,“ dodal Prskavec.  

„Někteří to vnímají celkem v pohodě, někteří jsou trošku víc vystrašení. A já se asi ani nedivím, protože ta situace u nás se za poslední týden dramaticky zhoršila,“ řekl  stříbrný kajakář londýnských olympijských her Vavřinec Hradilek, který  před dvěma roky na startu evropského šampionátu v Praze bohužel chyběl.
„Musím říct, že na závod jsme trénovali tak, že všichni přijedou a že to bude Evropa, jak má být. Musím říct, že jsem ráda, že jsme došli do fáze, že to vypadá, že se závod opravdu uskuteční. Sice tam bude o trochu míň závodníků a skoro tam nebudou fanoušci, ale jsem ráda, že závody odjedeme,“ řekla i kajakářka Kateřina Kudějová, která si už v létě pro sebe vybojovala olympiádu v Tokiu.  

Kanoisté a kanoistky pojedou v Troji o svá olympijská místa

Velmi sledovanými kategoriemi budou kanoisté a kanoistky, kteří právě na mistrovství Evropy rozhodnou o tom, kdo z nich nás bude reprezentovat na olympiádě v Tokiu.

Jak říkám...

„Jsem moc ráda, že se to rozsekne a že se to nepotáhne celé 3 roky, protože pro toho člověka je to pak lepší i vůči přípravě na olympiádu, na kterou se už přímo může soustředit,“ řekl česká kanoistka Tereza Fišerová, kterou může v cestě do Tokia  ohrozit  jen Gabriela Satková, která by však  musela vyhrát celý šampionát a zároveň by Fišerová musela skončit hůře než osmá.   

Podle zprávy na webu Kamoe.cz nejotevřenější je kategorie kanoistů, kde si místo na olympiádě může vybojovat kterýkoli ze tří reprezentantů. Nejlepší výchozí pozici má Lukáš Rohan a Vojtěch Heger. Těm „stačí“ porazit ostatní české kanoisty. Václav Chaloupka by jel v případě, že by se umístil do čtvrtého  místa a zároveň Heger ani Rohan by nebyli lepší než 9.

Jak říkám...

„Celá příprava na letošní sezónu se plánovala těžce a celá se měnila podle toho, jak se měnil průběh roku i sezóny, ale když se někdy v létě rozhodlo, že pojedeme tu nominaci o prázdninách, tak jsme to tomu přizpůsobili. Jsem rád, že se konečně rozsekne i ta olympijská nominace, protože z mého pohledu už je to hodně dlouhé, je to o nervy a bere to čas i na nějaké další aktivity než  jen sport,“ řekl kanoista Lukáš Rohan, který jak jinak se podílel na přípravě závodů už jenom proto, že tak činí všichni a ředitelem mistrovství je jeho otec. 

(ps, SportovníListy.cz, Kanoe.cz, foto: Petr Skála)