18. 9. 2020 07:09 − 1508× − 0

Slovinský šampionát pokračoval na Rally Železniki

Po odloženém startu slovinského mistrovství v červenci ve Velenje následovalo zrušení dvou soutěží a restart po dvou měsících.

O tento restart koronavirovým šílenstvím výrazně poznamenané sezóny se postaral o minulém víkendu sedmý ročník Rally Železniki. V roli hlavního favorita na vítězství dorazil do Sorišké planiny trojnásobný slovinský šampión posledních let Rok Turk. V červencové AMTK Rally Velenje sice obsadil až druhou příčku, ale Maďar András Hadik se do mistrovství nepočítal a maximum bodů si tak domů odvezl slovinský pilot Hyundaie i20 R5. Hned za ním tehdy do cíle dojel Aljoša Novak, který byl i tentokrát se svou Škodou Fabia Rally2 evo Turkovým hlavním vyzývatelem. Darko Peljhan pokračuje s méně konkurenceschopnou technikou v podobě Volkswagenu Polo RN4 a tak si na bednu dělali zálusk další piloti speciálů Rally2 jako Aleš Zrinski se svou Fiestou, Boris Požeg s Fabií nebo Rakušané Stefan a Alfred jun. Kramerovi, rovněž usedající do škodovek.

O hodně zajímavou podívanou se však postaralo i kvalitní pole vozů R2 a Rally4. V úvodní zkoušce pilotoval nejrychlejší dvoukolku bratr Aljoši Novaka bojujícího o absolutní vítězství Tim. I když disponoval novější Fiestou Rally4, druhý test lépe sednul Marko Grossimu se starším Peugeotem 208 R2. Simon Mlinar s dalším vozem francouzské provenience spadnul na třetí příčku a i v dalších dvou sekcích se mu lépe dařilo v úvodním úseku Dražgoše. V tom druhém vždy ztratil tolik času, že už se do boje o vítězství nevrátil a musel se smířit s těsně uhájeným bronzem před dalším pilotem 208 R2 Simonem Rončelem. Post vedoucího jezdce dvoukolek změnil svého majitele znovu po RZ 4, kdy se zpátky do čela vrátil Novak. Grossi mu porážku vrátil v předposlední zkoušce a dostal se znovu před něj. Ve prospěch pilota Peugeotu ale hovořily nicotné dvě desetiny, o vítězi tak musela rozhodnout závěrečná zkouška. Do ní dali oba borci maximum a porazili i většinu jezdců Rally2 a dalších čtyřkolek. Grossi v tomto testu zaznamenal parádní třetí čas absolutně a vítězství uhájil. Novakovi nakonec chyběly rovné dvě sekundy.

Druhé housle hrál od počátku jeho bratr Aljoša, který po první sekci na druhé příčce zaostával o 10 vteřin. Na rozdíl od Tima Turkovi ale nevzdoroval ani v druhé části rally a jeho ztráta se už dostala blízko k půlminutě. Daleko větší souboje musel svádět Zrinski, který se probojovával ze sedmého místa vzhůru a nakonec v trojboji o bronz porazil jak Boštjana Logara s Mitsubishi, tak Rakušana Alfreda Kramera jun. ve Fabii R5. Turk odjížděl z dějiště druhé letošní slovinské rally s čistým štítem. Vyhrál všechny zkoušky a Novaka porazil o půl minuty.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!