InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blatenský fotofestival letos na téma Generace

BLATNÁ – Devět výstavních prostor a fotografie od 40 vystavujících doplněné zajímavými přednáškami, hudbou a milými setkáními s osobnostmi jako Jiří a Michael Hankeovi, Bára Prášilová, Jan Sakař a další. Takový bude nadcházející 15. ročník Blatenského fotofestivalu, který se ve městě koná o víkendu 19.-20. září.

 

V letošním roce je společným tématem celého festivalu téma Generace. V hlavních výstavních prostorech Městského muzea Blatná se vám představí Jiří Hanke a Rodinné balení. „Jedná se o společnou výstavu sedmi členů rodiny Jiřího Hankeho – českého dokumentárního, portrétního a konceptuálního fotografa. K vidění zde budou vedle autorových i snímky jeho otce, ženy, syna a dvou vnuků," upřesnil Radek Řebřina z Centra kultury a vzdělávání Blatná, které akci spoluorganizuje. Syn Michael Hanke je držitelem několika ocenění v soutěžích Czech i World Press Photo. V Blatné budou zastoupené snímky z většiny jeho oceněných souborů.

„Bára Prášilová je vizuální umělkyně se zaměřením na fotografii a film. Její surreálné a mnohovrstevnaté fotografie a krátké filmy balancují na pomezí precizní krásy a znepokojivé symboliky," uvedl Radek Řebřina. Dále doplnil, že Bára Prášilová se v roce 2009 a 2011 stala Fotografkou roku (Ceny Czech Grand Design) a v roce 2014 získala prestižní ocenění Hasselblad Master. V této soutěži pak od roku 2014 zasedala jako porotce. „Kromě osobní tvorby se věnuje i zakázkám, které nesou její výrazný rukopis. Kampaň, kterou vytvořila pro Národní divadlo, byla oceněna prestižní porotou v New Yorku a její snímky byly součástí limitované edice firmy Ikea po celém světě," doplnil.

Václav Němec, Šimon Pikous a Lenka Pužmanová zastupují v letošním roce proměňující se uskupení fotografů Skupinaneskupina vzniklého spontánně z popudu někdejších studentů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. „Tím prošel za dobu své existence značný počet jmen, které v české fotografii zanechaly výraznou stopu. Téma Generace se letošním vystavujícím podařilo ztvárnit ve třech zcela odlišných polohách a návštěvníci je budou moci zhlédnout v kobkách městského muzea," konstatoval Radek Řebřina.

Přednášky a hudba

Vedle výstav dalších slavných jmen (Jan Sakař, Jan Langer, Miloň Novotný) se veřejnost může těšit na přednášky Michaela Hankeho, Báry Prášilové, Jana Sakaře, či Jiřího Siostrzonka. „Jan Flaška opět přispěje svou přednáškou hraničící se stand-up komedií s projekcí fotografií festivalu Fotojatka. Hudební doprovod festivalu zajistí Polka Ewa Źurakowska, která jakožto performerka, zpěvačka, kulturní antropoložka a cestovatelka již více než deset let studuje hudební tradice různých evropských zemí," zmínil Řebřina. V rámci fotofestivalu je tradičně dán prostor i dalším fotografům do tak zvané Otevřené scény.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace