Muzejní noc aneb Člověk na kolejích

2.10.2020, 16:00 – 21:00

Oblastní muzeum a galerie v Mostě připravila výstavu s názvem 150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku. Již v průběhu roku 2020 se konaly některé doprovodné aktivity, jako jsou například přednášky, výlety apod. Téma železnice jsme se proto rozhodli představit i v rámci Muzejní noci, která je určena široké veřejnosti, rodinám s dětmi, ale i železničním fandům.  

Cena vstupenky: dobrovolné Kč

V průběhu celé akce budou od 16 do 21 hodin představeny různé druhy modelových železnic a připraveny jsou i dílničky pro děti, fotokoutek a dětský koutek s tematikou železnice. Slavnostně pokřtěno bude i jubilejní razítko vytvořené speciálně pro tuto výstavu, které tak bude mít při Muzejní noci premiéru, a návštěvníci ho budou moct využít k orazítkování pohlednic lokomotiv Jiřího Boudy. Ty budou v prodeji v replice dobové drážní kanceláře. Připraveno je i promítání dokumentů s železniční tematikou a prodej nostalgických lepenkových jízdenek. Ivan Votava pak představí kroniky starých mosteckých nádraží a železniční stanic (dnes často již neexistujících). Odborná knihovna muzea nabídne ukázku odborné a sbírkové literatury vztahující se k historii železniční dopravy v regionu. Vystaveny budou i historické železniční hračky a modely do roku 1945 ze soukromé sbírky Radka Vejříka. Dalším velkým lákadlem bude prezentace propracovaného modelového kolejiště velikosti H0 Klubu železničních modelářů Moldaváček z Oseka.

Věříme, že jsme připravili atraktivní program nejen pro železniční fanoušky, ale i pro rodiny s dětmi a další návštěvníky.

Partneři akce: České dráhy, Nadační fond "Moldavská dráha / Teplický Semmering", Klub železničních modelářů Moldaváček
Vstupné: dobrovolné

Záměrem výstavy je připomenutí významného výročí železniční dopravy, která po 150 let hraje v regionu zásadní hospodářskou a společenskou roli a která v minulosti výrazně přispěla k přeměně zemědělského kraje na kraj průmyslový. Výstava představí dobové železniční předměty, předpisy pro osobní i nákladní dopravu nebo ukázky drážních kanceláří včetně vybavení. Součástí je i výstava grafik Jiřího Boudy s železniční tématikou. Po celou dobu výstavy bude k dispozici také dětský koutek a fotokoutek. Doprovodný program, který bude s ohledem na stávající situaci pravidelně aktualizován na stránkách muzea a facebooku, bude doplněn především o komentované prohlídky a přednášky.

Touto výstavou jsme zároveň chtěli vzdát poctu všem, kteří na těchto železnicích v regionu, a to v často nelehkých dobách, pracovali.

Kurátoři výstavy: Jan Setvák
Autoři textu: Jan Setvák, Ivan Votava a Michal Soukup

Vstupné: 30 Kč plné (dospělí) / 15 Kč snížené (studenti, senioři a držitelé rodinných pasů) / zdarma (děti do 6 let, pedagogický doprovod, studenti a pedagogové uměleckých škol a dějin umění, novináři, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, ICOM)

Oblastní muzeum a galerie v Mostě

Čsl. armády 1360/35, Most