Soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka Reprofoto: ČT

Zadržený soudce Závurka je členem kárného senátu, jeho zproštění z funkce je na spadnutí

Soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka, který čelí stíhání za podvod zneužití pravomoci úřední osoby, zřejmě v nejbližších dnech přijde dočasně o talár. Podle informací České justice je takový krok ministryně spravedlnosti Marie Benešové na spadnutí a i kvůli tomu, že Závurka je členem kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS).

Předseda kárného senátu, kterého jen soudce Závurka členem, Karel Šimka, České justici sdělil, že si NSS vyžádá oficiální informace od dozorového státního zástupce v celé věci. Vzhledem k tomu, že tento kárný senát má v nejbližší době projednat pět kárných žalob, musí být situace řešena poměrně rychle. „Poté, co zjistíme, co se s ním ohledně jeho trestního stíhání děje, bychom případně podali návrh předsedovi NSS jako předsedovi kárného soudu, aby konstatoval zánik funkce soudce kárného senátu a losováním určil nového člena kárného senátu,“ vysvětlil Šimka.

Podle informací České justice jsou důvody zadržení Závurky oprávněné a nebudí pochybnosti. I proto zřejmě dříve zasáhne ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Kolegové si samozřejmě od Policie České republiky vyžádali další podklady. S ohledem na vážnost vznesených obvinění bude paní ministryně vážně uvažovat o dočasném zproštění výkonu funkce soudce,“ uvedl už dříve mluvčí resortu Vladimír Řepka s tím, že Benešová se k posouzení celé věci dostane až v příštím týdnu.

Z registru justičních činitelů vyplývá, že Závurka působí jako soudce od roku 1991. Rejstřík dále uvádí, že byl členem KSČ a že se věnuje civilnímu soudnictví.

Podle kriminalistů pomáhal obviněný soudce hlavnímu pachateli podvodu tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení svědčící o existenci pachatelova majetku. „Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl mluvčí.

Policie zadržela tři podezřelé ráno 7. září, o den později proti nim zahájila trestní stíhání. Údajného hlavního pachatele vzal soud do vazby.

V případě prokázání viny hrozí soudci tři až deset let vězení, zbývajícím obviněným pak dva až osm let odnětí svobody.

(epa, pd)