Romy Schneider, jaké životní tragédie měla herečka společné s její osudovou rolí císařovny Sissi

Romy Schneider, jaké životní tragédie měla herečka společné s její osudovou rolí císařovny Sissi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Půvabná Romy Schneider bude v myslích filmových diváků navždy vepsaná především jako císařovna Sissi. Se svou nejslavnější rolí, která se paradoxně stala jejím prokletím, má mnoho společného.

Jaká byla Romy Schneider?

Herečka svoji osudovou roli získala už v 17 letech. Jako Sissi na plátně sklízela obdiv, šťastná však kráska v soukromí nebyla. Mohli za to především muži.

Tím osudovým se pro Romy stal Alain Delon. Idol žen vydržel ve vztahu s herečkou šest let, ač mladičké dívce proslulého proutníka doma rozmlouvali. Pro ni to však byla životní láska. Pro něj, kdo ví. Na rozloučenou nechal Romy jen dopis spolu s pugétem růží. Herečka rozchod neunesla a pokusila se podřezat si žíly.

Sebevražda se jí naštěstí nepodařila. Romy se posléze natruc vdala, z jejího muže se však vyklubal tyran. Manželství tak v žádném případě nebylo šťastné. Narodil se v něm však syn David a toho herečka milovala.

Ač přísahala, že vdávat se už nehodlá, do cesty jí vstoupil Daniel. Jí připomínal Delona, jejímu okolí rovněž, ale v tom horším slova smyslu. Opět jí ho rozmlouvali a tvrdili o jejím vyvoleném, že je příživník. Romy s ním však zplodila dceru Sarah. Happy end se však v tomto příběhu nekonal, manželství se rozpadlo. Hereččin život ale poznamenala mnohem tragičtější událost.

Když tehdy čtrnáctiletý David přelézal plot, nabodl se na ocelový sloupek. Úraz byl smrtelný, chlapec zemřel ještě cestou do nemocnice. Po jeho smrti byla Romy zdrcená a svůj žal začala utápět v alkoholu i lécích. Zemřela na infarkt ve věku 43 let.

Tragický osud vepsaný ve scénáři

Svou nejslavnější roli herečka nesnášela. Obě ženy však měly leccos společného. Skutečná Sissi rovněž prožila dramatický život plný tragédií.

Poznamenaný byl především neúnosným tlakem dvorských pravidel. Teprve sedmnáctiletá dívka nebyla připravená ani na manželství, ani na upjatý život u dvora. Své panovnické povinnosti krásná císařovna nenáviděla.

Trpěla i tím, že její muž na ni nemá dostatek času. Manželství v zásadě šťastné nebylo, avšak ne vinou císaře. František Josef ji naopak upřímně miloval. Proto gentlemansky financoval dluhy své manželky a diskrétně mlčel o intimnostech, jimž se Sissi úporně vyhýbala. Císař však proto ochotně podléhal mimomanželským radovánkám.

Společné potomky nicméně urozený pár měl. Dcera Žofie však zemřela již ve dvou letech a Alžběta se s její ztrátou vyrovnávala jen těžko. Císařovnin syn, princ Rudolf, později spáchal sebevraždu. Alžběta proto od roku 1889 nosila výhradně černé šaty.

Císařovna chorobně dbala na svůj zevnějšek a přibývající věk snášela těžce. Dnešní historikové hovoří o tom, že šlechtična zřejmě trpěla poruchou příjmu potravy (mentální anorexie), neboť úzkostlivě kontrolovala svou tělesnou hmotnost a držela drastické diety.