Hlavní obsah

Juniorské MS se odehraje v bublině pouze v Edmontonu, nebude se sestupovat

Curych

Hokejové mistrovství světa juniorů na přelomu roku bude hostit pouze Edmonton. Kvůli koronaviru se turnaj odehraje bez diváků v "bublině", v jaké v současnosti bojují v tomto kanadském městě nejlepší týmy této sezony NHL o Stanleyův pohár. Na návrh kanadského hokejového svazu to dnes schválila rada mezinárodní federace IIHF. Vzhledem k tomu, že zrušeno bylo MS hráčů do dvaceti let divize IA, bude elitní divize v roce 2021 nesestupová. Čeští junioři budou hrát ve skupině B s Ruskem, Švédskem, USA a Rakouskem.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Druhým dějištěm šampionátu mělo být Red Deer, které spolu s Edmontonem uspořádá juniorské mistrovství světa až o rok později místo Göteborgu. To už se má v Kanadě hrát i s fanoušky na tribunách. Švédům přidělila IIHF jako náhradu elitní turnaj hokejových dvacítek, který vyvrcholí začátkem roku 2024.

"Nebylo to snadné rozhodnutí, ale v podstatě jsme neměli jinou možnost. Zdraví a bezpečí hráčů a fanoušků je naší prioritou," řekl šéf mezinárodní hokejové federace René Fasel k rozhodnutí uspořádat nejbližší šampionát jen v Edmontonu. Tento krok přinese i změny v rozpisu turnaje, které IIHF teprve oznámí.

Českého hokeje se pak týká zrušení elitní divize mistrovství světa žen U18, které se mělo uskutečnit počátkem ledna 2021 ve Švédsku. „Je to velká škoda," uvedl trenér výběru Jiří Vozák. „Hráčky se na šampionát těšily, chtěly se na něm poprat o postup mezi nejlepší čtyřku a vylepšit umístění z posledního mistrovství světa. Pandemie koronaviru je ovšem celosvětový problém," dodal.

Reklama