Nebyl čas na přemýšlení, prostě skočil do vody a zachránil seniorovi život

18. září 2020 13:06

Hrdinové stále žijí mezi námi a patří k nim i Jan Svoboda z Budíškovic na Jindřichohradecku, který převzal ocenění Gentleman silnic.

Začátkem července zachránil život 82letému seniorovi, který s autem skončil v obecním rybníku. Ten totiž podle policejní zprávy nejspíše z nepozornosti nacouval autem do návesního rybníka, který se nachází v těsné blízkosti jeho domu. Auto velmi rychle zaplnila voda a dvaaosmdesátiletý muž, ohrožen na životě, zůstal ve vozidle uvězněn. Na pomoc pohotově přispěchal Jan Svoboda, kterému se povedlo ho z potápějícího se auta vyprostit.

Ve chvíli, kdy byl Jan Svoboda na dvoře svého domu, zaslechl slabé volání o pomoc, jakoby shůry přes střechy. Volaly děti z místní školky, které viděly, jak auto zajelo do vody. Slovy: „pomoc, topí se,“ se snažily na nebezpečnou situaci upozornit. Na tento popud zachránce vyběhl před branku svého pozemku a uviděl v rybníku již jen malou část střechy vozidla zelené barvy.

Nebyl čas na přemýšlení.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Od té doby ocenění převzalo už 200 lidí po celé České republice.

„Skočil jsem do vody, doplaval jsem tam, snažil jsem se otevřít dveře, to se povedlo a začal jsem v autě šmátrat. V rybníku je kalná voda, tam totiž nebylo vidět,“ vzpomíná Jan Svoboda. „Nahmatal jsem tělo a snažil se ho co nejlépe chytit, mezitím jsem se musel opět nadechnout,“ vypráví.

Bořil se do bahna a dále pokračoval s vytahováním řidiče ze zatopeného vozu.

Naštěstí k místu přiběhli zachráncovi kamarádi, kteří přinesli staré dveře a hodili je do rybníka na pomoc. Za ty se mohl chytit a muži je pak spolu s ním přitáhli ke břehu. Zachránce přitom seniora zezadu přidržoval, aby ze dveří nesklouzl. Pak se Jan Svoboda ještě přesvědčil, jestli v potopeném autě není ještě někdo další.

„Díky statečnosti pana Svobody se celá záchranná akce zdařila a senior svůj boj o život pod hladinou rybníka vyhrál,“ říká tisková mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Jan Svoboda byl za svůj obětavý čin oceněn titulem Gentleman silnic. 

„Záchrana života byla v tomto případě opět ukázkou toho, že mezi námi opravdu žijí stateční lidé, kteří se nebojí na úkor svého zdraví pomoci ostatním,“ dodává ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Ocenění předali Janu Svobodovi ve čtvrtek 17. září v Jindřichově Hradci zástupci projektu i Policie České republiky. 

„Jsme pyšní na každého takto odvážného člověka z našeho kraje,“ říká plk. Ing. Josef Heš, ředitel Územního odboru Jindřichova Hradce. Oceněnému přišel poděkovat také pan Václav Kovář, krajský koordinátor BESIP. Jedná se již o 201. držitele titulu Gentleman silnic.

Předání ocenění Janu Svobodovi
autoři: Jan Kopřiva , Zdeněk Zajíček | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio