Zažít město jinak bude! Festival ukazuje sílu pospolitosti i v době korony. Letos se odehraje ve speciálním režimu

18. září 2020

Zažít město jinak je festival sousedství a místních komunit. Dnes ho tvoří síť malých slavností, které organizují lidé u sebe na vesnici, v městečku nebo v městské čtvrti.

Jak pořádat sousedskou slavnost v době koronavirové krize? Co přinesly dřívější ročníky pouličního festivalu? Daří se nadšencům probudit komunitní život i mimo festival během roku? V ArtCafé se o své zkušenosti podělila Renata Munteanu, která organizuje Zažít město jinak v moravských Bílovicích nad Svitavou. O limitech i pozitivních dopadech sousedského festivalu hovoří i Lucie Tvrdíková z obce Hostivice. Třetí host, Martin Šotola z organizace Auto*Mat, mluví o snaze organizátorů adekvátně reagovat na současné pandemické ohrožení, dotýká se i dlouhodobého vývoje akce, která se právě pod hlavičkou Auto*Matu zrodila v roce 2006 na pražském Smetanově nábřeží.

„Tehdy jsme chtěli nábřeží ukázat ve zcela jiném světle, což se podařilo,“ ohlíží se zpět Šotola. Letošní ročník festivalu, který se uskuteční 19. září, se má odehrát na 85 místech v Praze a na dalších 30 místech po republice. Například v Bílovicích se letos Zažít město bude zahajovat na Těsnohlídkově náměstí. „Na střeše obecního úřadu vystoupí tři dudáci a dvoje bubny. To se opravdu ponese,“ říká s úsměvem Renata Munteanu.

Nabízíme koncept pouliční slavnosti. My ji zastřešujeme, jednotlivá místa si náplň určují sama.
Martin Šotola

Zažít město jinak 2020 – Sídliště Solidarita

A jak organizátoři reagují na aktuální výzvy? „Drtivá většina aktivit Zažít město jinak se připravuje venku. Je to tedy vnímáno jako méně rizikovější druh aktivity. Zároveň ve většině případů nejde o místa, kde se shlukne velké množství lidí na jednom místě. Tam, kde hrozilo, že tato situace nastane, jsme se po domluvě s organizátory rozhodli, že festival letos neuspořádají,“ říká Martin Šotola s tím, že šlo o Americkou ulici a Krymskou ulici v Praze. Renata Munteanu, která festival připravuje v Bílovicích, doplňuje, že letos se vzhledem k šíření virové nákazy neobejdou bez roušek, rukavic, kompostovatelného nádobí a udržování větších rozestupů. Lucie Tvrdíková vidí výhodu hostivické slavnosti v tom, že program je rozprostřený na poměrně velké ploše kolem Břevského rybníka.

Obecní hravost i prostor pro změnu

„V Bílovicích to žije. Máme dobrý komunitní základ, ale jednotlivé komunity jsou hlavně samy pro sebe. Mě baví je propojovat, dělat absurdní, nemyslitelné věci, což nakonec vyvrcholilo právě sousedskými slavnostmi. Bariéry najednou padly. Hasiči otevřeli hasičárnu, otevřela se základní škola…,“ popisuje bod zlomu Renata Munteanu.

Zažít město jinak 2020 – Petrské náměsti

Pozitivní dopad budování sousedských vztahů je zjevný i v obci Hostivice. „Podařilo se nám zpřístupnit a vyčistit břehy Břežského rybníka. To před čtyřmi lety tam nebylo možné projít, dneska tam můžete jít na procházku nebo na piknik,“ hodnotí přínos festivalu Lucie Tvrdíková s tím, že díky těmto aktivitám vznikají i nová přátelství a potkávají se různé skupiny lidí.

Martin Šotola k tomu dodává: „Akce se dost často odehrávají kolem zanedbaného místa, kde je potenciál pro změnu. Někdy se podaří, že se město promění natrvalo. To, že jde o jednodenní akci, je do jisté míry výhoda: lidé si mohou zkusit, jak by to místo vypadalo, jaký má změna ohlas. Je to testovací provoz. Když se proměna osvědčí, tak může dostat šanci.“

Lidé postupně získají vztah k naší vesnici. Tyhle věci musí přicházet pomalu.
Renata Munteanu

Zapojení místních obyvatel do příprav festivalu se různí v čase i v prostoru. „Ze začátku nebylo zvykem, že by si někdo sám ozval, že se chce zapojit. Dneska je to lepší. Úspěchem je i to, že nám pomáhá náš obecní úřad. Místostarosta, Martin Vozka, je moje pravá ruka,“ hodnotí vývoj v Bílovicích Renata Munteanu. A dodává, že i lidí chodí na akci rok od roku více. „Ale není samozřejmost, že za rok bude i další ročník,“ podotýká organizátorka. Celá akce totiž především stojí na dobrovolné práci a společném nadšení pro věc.

Zažít město jinak 2020 – Petrské náměsti

„Opravdu si vážíme entusiasmu a energie, se kterou organizátoři oživují svoje okolí. V celkovém konceptu Zažít město jinak je nejdůležitější se seznámit s lidmi, podniky či institucemi ve svém okolí a sledovat, jakým způsobem jsme schopni spolupracovat a vytvářet v daném místě společenský život,“ uzavírá Martin Šotola.

Připravila: Táňa Zabloudilová
Hudební výběr: Josef Sedloň
Spustit audio

Související