Rodina, nebo přátelství: Možná vás překvapí, co lidi dělá šťastnější. Promluvil odborník Klimeš

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 18. 9. 2020

Štěstí může pro každého znamenat něco jiného. Ale jak je to v případě, kdy bychom se měli rozhodovat mezi naší rodinou a přáteli? Překvapivě v tom mají lidé jasno možná víc, než by se zdálo. "Spokojenost je dělaná jako dlouhý řetěz," uvedl pro ŽivotvČesku.cz psycholog Jeroným Klimeš.

Vztahy do našeho života neodmyslitelně patří. Nejen proto, že budují sociální zázemí, ale podílí se také na naší spokojenosti. Výzkum doktora psychologie Nathana W. Hudsona z dallaské Southern Methodist University zkoumal, zda považujeme za větší zdroj štěstí  rodinné zážitky, nebo čas strávený s přáteli. Přes individualitu každého z nás a řadu faktorů, které mohou ovlivňovat konkrétní případy, zaznamenal zajímavé výsledky. Studie se zúčastnilo 400 dobrovolníků, kteří dostali jednoduchý úkol. Museli si vybavit vzpomínky na aktivity s rodinou a na druhé straně něco, co zažili s přáteli. Pak určili, jaké pocity v nich zážitky zanechaly. Jednotlivé emoce posléze hodnotili na číselné škále od 0 do 6, podle intenzity.

V rámci výzkumu Hudson spolupracoval také s Richardem E. Lucasem a M. Brentem Donnellanem, kteří mají na kontě řadu odborných publikací. Vzpomínky účastníků nebyly nijak omezené časovým obdobím. To pomohlo lépe určit, co převažuje jako zdroj štěstí. Důležitým faktem podle Hudsona zůstává to, že člověk má partnera nebo děti. Už to u něj automaticky zvyšuje úroveň spokojenosti. A bod k dobru pro přátelské vztahy? Častější zábavné zážitky, které lidem dodávají pocit pohody. Namísto neoblíbených domácích prací, zodpovědnosti a povinností, které se účastníkům více vybavovaly u rodiny. 

Ve finále se ukázalo, že přátelství přeci jen o něco vedlo. I když to bylo poměrně vyrovnané. Zajdeme si tedy radši ven s kamarády, než abychom povečeřeli nebo strávili večer s rodinou? "Člověk musí dát příjemným zážitkům s partnerem, dětmi a rodinou šanci. Užít si ten čas. Nesmíme ale zapomínat na to, že pokud zakládáme naše rodinné vztahy především na domácích pracích a lpíme na přehnané péči, asi to našemu štěstí příliš nepomůže," uvedl psycholog v časopise The Journal of Personality and Social Psychology.

Rozdíl mezi štěstím vycházející ze dvou různých zdrojů přiblížil český psycholog Jeroným Klimeš, který se zabývá problematikou vztahů a rodiny.

"Spokojenost je dělaná jako dlouhý řetěz. Díky každému článku, který drží, zůstává natažený – tedy spokojený. Jakmile se jakákoli součást přetrhne, celý řetěz spadne na zem. Když se dusíte, tak vzduch stoprocentně rozhoduje o tom, jestli jste šťastný, nebo ne. Umíráte hlady, hlad rozhoduje o vašem štěstí a neštěstí. Najdeme lidi, kteří stojí primárně na vazbě k rodině, žijí pro ni a v podstatě žádné přátele nepotřebují. Jsou pro ně ryze okrajová záležitost. A druhá skupina potřebuje mít přátele, udržovat si přátelské kontakty a bez nich jako kdyby nežila. Pro někoho to znamená, že se ten řetěz životní spokojenosti zhroutí, když tam ti přátele nebudou a jsou kvůli nim ochotni obětovat i vztah s manželkou," připodobnil Klimeš.

"Individuální pak je, jestli ti přátelé nebo rodina rozhodují o spokojenosti – ale tím myslím naprosto. Jsou mezi námi typy lidí, kteří v řetězu mají přátelství nebo rodinu »naprosto« a i tací, kteří to tam nemají a ničemu to nevadí. Člověk se musí zařadit, jestli je v kategorii A - pak nedokáže kamarády zanedbávat a manželka to musí tolerovat, nebo B – když žádní přátelé nebudou, tak to ani nějak nepocítí," dodal uznávaný odborník pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.