Hlavní obsah

Letošní prázdniny v Krkonoších zachránili především Češi

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní letní prázdniny v Krkonoších zachránili Češi. Němci s Poláky začali spolu s ostatními cizinci obsazovat horské hotely a penziony s koncem léta. Klientela z tuzemska podle mínění ubytovatelů vesměs dodržuje aktuálně platné předpisy proti nákaze covidem-19.

Foto: Profimedia.cz

Krkonoše (ilustrační foto).

Článek

„Prázdniny byly s ohledem na návštěvnost nadprůměrné. Pokud vezmu celé léto a konec jara, nebyla to žádná sláva. Přišli jsme o květen i červen, jenž byl vždy slabší a letos naprostý propadák. Prázdniny zhruba od 15. července byly naopak nebývale dobré, což počáteční propad vcelku vyrovnalo,“ shrnul šéf infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura, podle něhož tuzemská klientela neměla letos příliš možností, kde relativně bezpečně strávit letní dovolenou.

Ubytovatelé, kterým léto dovolilo se vzpamatovat z jarního covidového šoku, hledí s obavami na tradičně na horách nejlukrativnější zimu. „Rezervace zatím vcelku slušně běží, i když potenciální klientela spíše vyčkává. Nikdo neví, jak to nakonec dopadne. Roušky, strmá křivka nakažených, to nikomu nepřidá. Trneme, aby se neopakovalo jaro,“ podotkl Jandura.

Hotely vycházejí vstříc

Hoteliéři vesměs důsledně dbají na dodržování hygieniky nadiktovaných opatření. „Dočasné problémy s covidem během léta nastaly, pokud vím, ve dvou hotelech, které se okamžitě vyřešily podle hygienických norem. Objekty se okamžitě vydezinfikovaly a část personálu šla do karantény. Žádný z hotelů a penzionů nebyl v létě kvůli covidu uzavřen,“ tvrdí Jandura.

Motorkáři jezdili v Krkonoších v lese. Pomozte nám je najít, prosí ochranáři

Krimi

Hotely se snaží do konce podzimu vyjít hostům maximálně vstříc. Mnohé zcela výjimečně upustily do konce podzimu od záloh za rezervace. „Nabídku jsme uzpůsobili tak, že hosté mají možnost bez sankcí stornovat rezervaci ještě v den nástupu pobytu do druhé hodiny odpoledne. Organizačně je to náročné. Není možnost plánovat, jelikož do poslední chvíle nevíme, kolik lidí přijede, s čímž souvisí zajištění dostatečného počtu personálu a surovin,“ přiblížila Gabriela Jurčová z hotelu Aquapark ve Špindlerově Mlýně s kapacitou dvě stě lůžek.

Někteří ze zahraničních hostů krkonošských hotelů požadují při příjezdu z opatrnosti potvrzení, jestli Krkonoše nepatří do rizikových oblastí Česka. „Chtějí mít jistotu, že nebudou mít při příjezdu domů problémy,“ podotkla Jurčová.

Povinnost nosit roušky platí na horách spolu s vnitřními prostory hotelů na lanovkách včetně sedačkových. Provoz lanovkáři přizpůsobili podmínkám platným pro veřejnou dopravu. „Pasažéři to dodržují. Vědí, že bez ochranných prostředků nepojedou. Roušky pro zapomnětlivce máme k dispozici,“ sdělili z lanovky z Pece na Sněžku.

Ovčí oplůtky na Sněžce se ujaly

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám