Západočeští kněží končí karanténu, pro seniory opět platí nedělní dispens

Západočeští kněží končí karanténu, pro seniory opět platí nedělní dispens
18. září 2020 Události Autor: Filip Breindl

Část kněží plzeňské diecéze, kteří byli v kontaktu s biskupem Tomášem Holubem nakaženým koronavirem, se po uplynutí karantény bude moci o víkendu vrátit k službě ve farnostech. Jednotlivé vikariáty řeší zastupování kněží, případně náhradu mší svatých bohoslužbou slova, řekl Proglasu generální vikář plzeňské diecéze Jakub Holík.

V karanténě se ocitlo asi 20 kněží. "Co mám první zprávy, tak pokud už jsou výsledky testů, vycházejí negativně. To znamená, že tito kněží by se už o tomto víkendu mohli zapojit do služby ve farnostech. Je ale také možné, že nebude sloužena mše svatá a místo ní akolyta nebo jiná pověřená osoba povede bohoslužbu slova. Je to mimořádná situace,"  uvedl Jakub Holík, podle něhož kněží nezatížení karanténou nabízeli své možnosti k zastupování.

"I moje osobní zkušenost s tímto onemocněním  vede k obezřetnosti a varuje před podceňováním současné situace," napsal biskup Tomáš Holub. Pro lidi důchodového věku v plzeňské diecézi obnovil dispens od povinnosti zúčastnit se nedělní bohoslužby. Biskup také vyzval k dodržování hygienických opatření a naléhavě doporučil přijímání eucharistie na ruku a vynechání podávání ruky při liturgickém pozdravení pokoje. Sám se podle generálního vikáře Holíka zotavuje: "V současné době už nemá teploty, cítí se dobře a předpokládáme, že už příští týden by mohl začít pracovat." Biskup Tomáš věřícím napsal: "Žehnám Vám stále ještě z koronavirové izolace a těším se na osobní setkání. Chybíte mi."

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony