Co má dělat člověk v hlavním městě, když jsou před ním stále teplé zářijové dny, které si chce užít, ale zároveň se do mysli plíživě vkrádá strach z pandemie?

Podívat se na to z ptačí perspektivy a vydat se za zábavou na jednu z pražských střech. Můžete zde dýchat, vidět město úplně novým pohledem, a nabrat tak důležitý odstup, který se hodí kdykoli – ale v náročných časech obzvlášť.

Pokud nenastanou žádná nová opatření, níže uvedené střechy vás rády přivítají nejen o víkendu.

Střecha Radost

Naprosto unikátní místo, které si ještě nestačilo získat notorickou popularitu. Nachází se na vrcholu budovy bývalých odborových svazů, architektonické perly funkcionalismu, která byla postavena coby palác Všeobecného penzijního ústavu v letech 1932 až 1934 na pražském Žižkově.

Inspirací tehdy mladým architektům Karlu Honzíkovi a Josefu Havlíčkovi byl Le Corbusierův půdorys kříže a dnes se budova jmenuje Radost. Tu vám přinese nejen úchvatné kino, ale i střecha, kterou má letos v pronájmu Café V Lese.

Davy sem rozhodně neproudí, takže si můžete bez obav objednat drink na baru, vylézt na dřevěný posed a rozjímat.

Střecha Lucerny

Sláva tohoto místa se sice rozléhá daleko za hranice Prahy, ale vzhledem k absentujícím turistům je zde stále poměrně dýchatelno. Navíc se zde konají kulturní programy, cvičení jógy, a když pozorujete západ slunce s proseccem v ruce, připadáte si jako součást společnosti noblesní prvorepublikové rodiny Havlových.

Sauna pod střechou Národního divadla

Už krátce po jejím otevření loni na podzim jsme psali, že je to nejutajenější sauna v Praze. Musíte o ní nejen vědět, ale také mít členskou kartičku. Pak se vám může stát, že vám na recepci vydá ručník herec Stanislav Majer, který je zároveň spoluprovozovatelem.

Podle architekta Vítězslava Dandy, který se na renovaci tohoto nesmírně zajímavého, ale široké veřejnosti málo známého „hotspotu“ podílel, mají střechy starých pražských staveb obrovský potenciál, který doposud málokdo využívá.

Přitom právě metropole jako Praha je přímo stvořená k tomu, aby umožnila svým obyvatelům i návštěvníkům perspektivu nadhledu, inspirující a momentálně i osvobozující od houstnoucí atmosféry.