DomůNovinkyMajitel vodní elektrárny střílel ze vzduchovky po malých skautech na lodi! Poslanci...

Majitel vodní elektrárny střílel ze vzduchovky po malých skautech na lodi! Poslanci teď změnili zákon

- Reklama -

To, že rybáři mívají potíže s vlastníky soukromých pozemků u rybářských revírů, je už zažitým koloritem. Věděli jste ale, že podobné potíže mívají například i vodáci. Ano, milovníci vodního cestování po našich řekách častokrát musí překonat překážky v řekách tak, že je obejdou po souši. Jenže kolikrát musí přes soukromé pozemky. A to často vedlo ke konfliktům! I proto poslanci schválili novelu vodního zákona, která ukládá majitelům pozemků povinnost, aby vodáci mohli přenést lodě přes jejich pozemky…

Poslanci schválili novelu vodního zákona, ve které se objevila povinnost pro majitele pozemků u vodních toků, že musí umožnit vodákům přenést jejich lodě u překážek v řekách. Zákonodárci tak vyslyšeli prosby vodáckých a turistických organizací, které dlouhodobě poukazovaly na to, že právě toto je na českých a moravských řekách problém.

„Často se na řekách objevují situace, kdy se přijede po veřejné vodní cestě k příčné překážce, kterou nelze nijak překonat, a to ani po břehu. Oplocení díla obvykle zasahuje až do vody a znemožňuje výstup, případně opětovný nástup, a ještě je doplněno cedulemi zákaz vstupu. Co má ale dělat vůdce plavidla, pokud přijede po veřejné vodní cestě?“ ptal se předseda Asociace vodní turistiky Petr Ptáček.

Častým řešením tak kolikrát je, že vodáci musí lodě přenášet i přes soukromé pozemky. A to kolikrát přináší nepříjemné konflikty. „Mnohdy se jedná o dramatické a vyhrocené situace a je zaznamenán i případ, kdy po skautském oddílu střílel majitel vodní elektrárny ze vzduchovky, když vedoucí s dětmi odmítl tahat lodě 400 metrů neschůdným terénem,“ řekl předseda.

Kromě toho, že vlastníci soukromých pozemků u těchto překážek budou muset „trpět“ přechod vodáku s loděmi, tak se povedlo zavést i tu povinnost, že majitelé vodních elektráren budou muset v sezóně nechávat část průtoku řek pro vodáky.

„Kvůli podnikatelskému projektu jedné firmy, která chce většinu vody jen pro sebe, jsou pak tisíce lidí naprosto bezprizorní. Stát by měl hájit veřejný zájem, obzvláště pokud chce, aby se sportovalo, chodilo do přírody a aktivně se trávil čas. Vyrobená elektřina z MVE je jen zanedbatelným promile v rámci celkové výroby. Přitom by stačilo, pokud by se část vody vhodná ke splutí nechala v řece jen během vodácké sezóny a to během dne. Většinu roku by tak mohla sloužit k výrobě, jen na omezenou dobu pro vodáky,“ dodal Ptáček.

Vodáci ale ještě pořád nemají vyhráno. Novelu nyní musí schválit Senát. Pokud ten nebude mít s novými pravidly problémy, dostane novelu k podpisu prezident republiky Miloš Zeman.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -