Rozšířené menu

Tisková zpráva: Desátý Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem se běží už zítra. Letos s rouškami, oddělenými starty a evropskou elitou.

Navzdory nelehkým podmínkám způsobeným pandemií koronaviru se Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem rozbíhá už podesáté v řadě! Jubilejní ročník proběhne za zvláštních opatření, ale běžci o tradiční lákadlo v podobě průběhu chemičkou nepřijdou. Na startu závodu ani letos nebudou chybět evropští elitní atleti včetně české špičky.

Nezbytnou součástí závodu budou roušky. Pro běžce platí nutnost mít zakrytý nos a ústa při vyzvedávání startovních čísel, v technickém zázemí i startovním koridoru. Na místě bude dostatek dezinfekcí a koridory budou rozšířené tak, aby se daly dodržovat dvoumetrové rozestupy. Start závodu proběhne ve dvou vlnách, letos se běžci musejí obejít bez sprch, masáží, tejpování či pozávodní párty. Změny doznají také občerstvovací stanice, kde bude mírně omezený sortiment  (krájené ovoce a osvěžovací houbičky jsou z hygienických důvodů zrušeny úplně). „Ústí obvykle náš půlmaratonský kalendář zakončuje, ale letos je vše jinak a my tu začínáme. Moc děkujeme všem, kteří nám pomohli uspořádat bezpečný závod v téhle obtížné době a prosíme běžce i fanoušky, aby dodržovali veškerá nastavená pravidla. Věřím, že si závod nehledě na okolnosti spolu dokážeme užít," říká ředitel závodu Tomáš Coufal.

Výjimečnost letošního ročníku nespočívá jen v pořadové číslovce 10, ale také v tom, za jakých okolností se závod rodil, připomíná primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický. „Akce takového rozsahu si vyžádala mnoho práce, příprav a organizace. Díky tomu máme možnost hostit již desátý ročník závodu uspořádaného podle nejpřísnějších světových kritérií, kterému se pro jeho rychlost přezdívá „Ferrari mezi závody“," říká primátor, který popřál hodně štěstí nejen půlmaratoncům, ale také všem dalším účastníkům běžecké soboty.

Půlmaraton coby nedílnou součást Ústeckého kraje vítá rovněž hejtman Oldřich Bubeníček. „Většina kulturních a sportovních akcí stojí v souvislosti s pandemií koronaviru před nelehkou hamletovskou otázkou – být či nebýt. Jsem nesmírně rád, že se našla vůle tuto tradiční sportovní událost uspořádat, byť s řadou nutných omezení a opatření," řekl hejtman s tím, že závod je již tradičně součástí dotačního programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje.

Ústecký závod by nebyl tím, čím je, bez areálu Spolchemie. Na kilometr v unikátních kulisách chemičky řada běžců vzpomíná ještě další týdny a měsíce. „Spolchemie k půlmaratonu prostě patří. Pokud vím, jedná se stále o jediný závod na světě, kde se běží podobným prostředím. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem je prostě unikát a my jsme rádi, že můžeme být jeho součástí," řekl mluvčí Spolchemie Jan Charvát.

Zářivou hvězdou desátého ročníku bude Eva Vrabcová Nývltová. Česká jednička v Ústí běžela svůj první půlmaraton v životě, teď se vrací po mateřské pauze. „Je to asi osud, ale Ústí mám hrozně ráda. Po porodu ještě určitě nejsem v dřívější formě, příliš toho od sebe neočekávám, ta pauza byla hrozně dlouhá. Ale každopádně se už nemůžu dočkat, strašně se těším," prozradila Vrabcová Nývltová. Největší favoritkou mezi Češkami tak zůstává Marcela Joglová.

Pro Jiřího Homoláče není letošní sezona snadná: připravoval se na později zrušené jarní závody, v létě onemocněl. „Pro mě to zítra bude můj malý restart. Startovní pole je silné, favorit je momentálně asi Vítek Pavlišta, ale já mu to zadarmo nedám," řekl Homoláč. O přední příčky bude ve svém půlmaratonském debutu bojovat také Jakub Zemaník, počítat se musí i s Robertem Míčem.


Oficiální partneři

Oficiální mediální partneři

Mediální partneři

Speciální projekty

Instituční partneři

Regionální partneři - Ústí nad Labem

Dodavatelé