Hlavní obsah

Zámek v Telči ukončí návštěvnickou sezonu už 30. září

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek v Telči na Jihlavsku ukončí letošní návštěvnickou sezonu už 30. září.

Článek

„Začnou tam práce na vnitřním nádvoří a v zámecké zahradě, která bude asi rok a půl nepřístupná,“ sdělil Petr Pavelec, ředitel českobudějovického Národního památkového ústavu (NPÚ), který má telčský zámek ve správě. Ostatní památky v péči NPÚ budou v kraji přístupné až do neděle 1. listopadu.

„Podél zdí budov na nádvoří se budou vykopávat odvlhčovací kanály, které zabrání vzlínání vlhkosti do zdí a jejich zasolování, v zámecké zahradě se bude snižovat terén, navážet čerstvá zemina pro novou výsadbu a upravovat cesty. Zámecká zahrada bude pro návštěvníky uzavřena od října 2020 do května 2022. Zámecký park zůstává otevřen,“ řekl Pavelec.

Generální oprava zámku za přibližně 200 milionů korun začala letos. „Od dubna restaurátorský tým pod vedením Jana Koreckého renovuje sgrafitové omítky na Malém dvorku,“ řekl Pavelec. Pracuje se také na obnově omítek na hospodářském nádvoří nebo rozvodech vody a kanalizace v bývalém zámeckém pivovaru. „Do restaurátorských ateliérů v Praze a Brně byly odvezeny dřevěné malované kazety, které zdobily renesanční strop Rytířského sálu. V dohledné době bude zahájeno restaurování i zdejší unikátní mramorové podlahy,“ řekl Pavelec.

Kvůli postupu prací byl zámek přístupný jen částečně. Návštěvnost snížilo také zjara povinné uzavření památek kvůli koronaviru. Od 25. května do 17. září telčský zámek podle údajů NPÚ navštívilo 23.217 turistů, z nichž si 49 zakoupilo vstupenku na prohlídku s cizojazyčným výkladem. Loňská návštěvnost ve stejném období byla 58.124 osob, z nich 1079 žádalo cizojazyčný výklad.

Reklama

Doporučované