Andersen zaskočil všechny sprintery a slaví na Tour další triumf. Bennett znovu odskočil Saganovi

Vítězem 19. etapy Tour de France se stal Sören Kragh Andersen, který si připsal druhé vítězství na letošní Staré dámě. Dánský cyklista nastoupil 15 kilometrů před cílem a nechal za sebou skupinu v čele se všemi nejlepšími sprintery. Favorité na celkové pořadí dojeli pohromadě, před rozhodujcí sobotní časovkou zůstává v čele Primož Roglič.

Champagnole Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sören Kragh Andersen v cíli 14. etapy.

Peloton během etapy Tour de France | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Mírně zvlněná 166 kilometrů dlouhá etapa z Bourg-en-Bresse do Champagnole byla po těžkých alpských zkouškách znovu šancí pro sprintery. I proto se do úniku dostal pouze domácí Rémi Cavagna, toho ale peloton včas pohltil.

Paruky v cyklistickém pelotonu. Čeští mulleti chtějí za rok startovat na Tour de France

Číst článek

Pro souboj o zelený trikot byla důležitá vložená sprinterská prémie, v ní si ale vedoucí muž bodovací soutěže Sam Bennett pohlídal za zády svého největšího konkurenta Petera Sagana a navýšil svůj už tak velký náskok o další bod.

Právě po sprinterské prémii se dění v pelotonu rozpohybovalo a došlo k několika nástupům. V čele se osamostatnila dvanáctičlenná skupina, v níž nechyběli ani Bennett, Sagan nebo i třetí nejlepší sprinter dosavadní Tour Matteo Trentin.

Všem ale nakonec vypálil rybník Sören Kragh Andersen. Dánský cyklista týmu Sunweb nastoupil 15 kilometrů před cílem ve sjezdu a během během chvíle odjel nespolupracující skupině o několik desítek vteřin. Opět tak uspěl s nečekaným útokem krátce před cílem, stejně jako ve 14. etapě s dojezdem v Lyonu.

„Nemohl jsem snít o ničem lepším. Říkal jsem si, že kdybych získal alespoň malý náskok, bylo by to skvělé,“ popisoval vítěz, který si nakonec vypracoval téměř minutový náskok.

Celkově druhý dojel Luka Mezgeč, třetí byl Jasper Stuyven. Bennett na osmém místě porazil Sagana i ve finiši a má v čele bodovací soutěže náskok už 55 bodů.

O konečném pořadí letošní Tour de France rozhodne sobotní horská časovka s cílem na Planině krásných dívek. Nejlepší výchozí pozici má Slovinec Primož Roglič, který má před druhým krajanem Tadejem Pogačarem stále náskok 57 vteřin.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa: Bourg-en-Bresse - Champagnole (166,5 km).

1. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) 3:36:33 hod., 2. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 3. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 4. Van Avermaet (Belg./CCC), 5. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 6. Arndt (Něm./Sunweb) všichni -53, 7. Rowe (Brit./Ineos) -59, 8. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step), 9. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 10. Trentin (It./CCC) všichni -1:02, ...58. Kreuziger (ČR/NTT), 119. Hirt (ČR/CCC) oba -7:38.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:29:41, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -57, 3. López (Kol./Astana) -1:27, 4. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -3:06, 5. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:28, 6. Mas (Šp./Movistar) -4:19, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -5:55, 8. Urán (Kol./EF) -6:05, 9. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -7:24, 10. Valverde (Šp./Movistar) -12:12, ...67. Hirt -3:24:20, 106. Kreuziger -4:34:22.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme