Lehnout si na včelín? To je nápad! Pardubický nadšenec léčí vibracemi včel

18. září 2020

To, co včely vyrobí, je fantastické. Ať už je to med nebo léčivý propolis. Propolis ničí bakterie, a podle zkušeného včelaře Evžena Báchora i viry. Dokonce i včelí jed je léčivý, to už věděli naši předkové, kteří si léčili dnu včelím bodnutím.

Ale věděli jste, že i samotná blízkost včel je léčivá? A vznikají stále nové nápady, jak toho využít. Léčba včelami se nazývá apiterapie. Apis je latinsky včela. 

Apidomek pro hyperaktivní děti

Apidomek - tak nazývají někteří apiterapeuti včelíny určené k léčbě lidí s psychickými problémy. Je to jednoduché, člověk si lehne na střechu včelína a vnímá vibrace jejich obyvatelek. Zjistilo se, že to velmi blahodárně působí i na hyperaktivní děti. Samozřejmě vše je upraveno tak, aby nedošlo k pobodání včelami.

V této souvislosti se používá termín včelí sauna. „Ale v sauně s horkým vzduchem by se včelám určitě nelíbilo. Já to nazývám apidomek, tedy včelí domek,“ upřesňuje Evžen Báchor.

A jak léčba funguje? Člověk si lehne na speciálně upravený úl a vnímá vibrace včel. Zároveň cítí vzduch, který proudí z úlu. Ten je nasycený éterickými látkami. Včely totiž potřebují přinesenou sladkou šťávu rozštěpit a poté vysušit. A ve vzduchu to je cítit. Ve spojení se včelími vibracemi, které jsou úplně jiné, než ty lidské, to velice blahodárně působí na imunitní systém člověka.

„Mám vlastní zkušenost s tím, že to skutečně působí léčivě, proto také z poznatku včelařů, kteří na úlech odpočívají, vznikla apiterapie. My si se ženou lehneme na úl a během minuty upadneme do tvrdého spánku. Po deseti až patnácti minutách se probudíme a můžeme jít štípat dříví," směje se včelař. 

Ozářená voda

Další apiterapeutickou metodou je popíjení vody, která je v blízkosti včelína. Nejvíce zkušeností s těmito metodami mají Rusové, Slovinci a zajímavé je, že především Vietnamci. 

„A opět mohu potvrdit, že voda poblíž včelína je prostě živá a léčivá,“ říká Evžen Báchor.

Pokud zapomene pivo přímo včelína, i po třech dnech je jako křen. Podobné je to se slivovicí a samozřejmě s vodou, která získá jedinečný energetický potenciál. 

„Jednou se nám s manželkou stalo, že jsme zapomněli kanystr s vodou u včelína. Přišli jsme po třech dnech a ta voda byla vynikající. Od té doby tam dáváme kanystr schválně. Ta voda se nikdy nezkazí. A je jedno, jestli je otevřená nebo zavřená,“ potvrzuje Evžen Báchor.

Spustit audio

Související