filosofská

Samolepky vylepené dobrovolníky na oknech ZŠ Filosofská zachrání ptačí životy

Základní škola Filosofská v Praze 4 je nově bezpečným místem pro ptáky. Všechna okna nejrizikovější části budovy, ve kterých se zrcadlilo okolí a která kvůli tomu mátla ptáky, jsou nyní vybavená nahusto vylepenými samolepkami. Díky nim ptáci včas rozpoznají překážku a nebude jim hrozit, že do okna vrazí a vážně se zraní. Akci zabezpečování skel s doprovodným programem pro děti organizovala Česká společnost ornitologická (ČSO) ve spolupráci se společností Freudenberg. Zúčastnilo se přes 400 žáků ze 16 školních tříd.

Nárazy do skleněných ploch patří podle ČSO mezi nejčastější příčiny úmrtí ptáků. „Odhadujeme, že ročně takto v ČR zahyne asi milion ptáků. Mezi nebezpečné plochy přitom patří i zdánlivě nevinná okna velkých školních budov, ve kterých se zrcadlí okolní zeleň. Letící pták nedokáže rozlišit, jestli strom, který vidí před sebou, je skutečný anebo jeho pouhý odraz. Bohužel, snadno potom do okna v plné rychlosti narazí a zraní se či zahyne,“ vysvětluje Gabriela Dobruská, organizátorka akce a odbornice ČSO na osvětu a vzdělávání.

Povrch oken původně zrcadlící okolní zeleň je pokrytý drobnými samolepkami, díky kterým ptáci poznají překážku. Foto: Věra Sychrová

Jedna silueta dravce je nefunkční zabezpečení

ČSO se tématem střetu ptáků s prosklenými plochami zabývá dlouhodobě a kromě jiných aktivit vzdělává veřejnost, vydává publikace a navazuje spolupráci se školami, kterým nabízí poradenství, jak udělat školu bezpečnou pro ptáky. „Aby ptáci do skel nenaráželi, je důležité pro ně plochu zviditelnit. Jedna silueta dravce, která se dosud používá, nefunguje. Nebezpečnou plochu je nutné zviditelnit celou, tedy například samolepkami nalepenými maximálně 10 cm od sebe, na tvaru přitom nezáleží,“ říká Dobruská.

K zabezpečení oken ZŠ Filosofská posloužily žluté a oranžové samolepky ve tvaru kruhů a koleček, speciálně vytvořené ve spolupráci se společností Freudenberg. „Díky samolepkám ptáci včas rozpoznají překážku a vyhnou se jí. Polep zároveň propustí dovnitř dostatek světla a nebude způsobovat zastínění,“ říká Dobruská.

Součástí akce zabezpečování skel byl i doprovodný program pro děti. Například kroužkování ptáků. Foto: Věra Sychrová

V areálu ZŠ Filosofská pozorovali i ohroženou sluku lesní

Zabezpečení oken zachrání životy ptákům mnoha druhů, kteří se v okolí ZŠ Filosofská zdržují. „Kromě běžných druhů, jako jsou sýkora koňadra a modřinka nebo budníček menší, jsme v areálu školy pozorovali i například vzácnější sluky lesní, a proto jsme rádi, že pro ně teď naše škola a její okolí budou bezpečné,“ hodnotí spolupráci ředitelka ZŠ Filosofská Václava Mašková.

Česká společnost ornitologická se ochranou ptáků před kolizemi se skleněnými a reflexními plochami zabývá v projektech Ptáci a skla, Vidět znamená přežít a Bezpečná skla pro ptáky.

Porovnání jedné siluety a samolepek nalepených nahusto po celé ploše skla. Jedna silueta je nefunkční zabezpečení. Plocha se i nadále zrcadlí a hrozí, že ptáci narazí do skla, ve kterém vidí zeleň. Foto: Věra Sychrová

V rámci posledně jmenovaného projektu společnost Freudenberg zaplatila výrobu samolepek určených pro školy a dobrovolníky, kteří jsou ochotni se zapojit do zabezpečování dalších rizikových veřejných skleněných ploch. Sedmnácti školám v  ČR byly zdarma rozeslány samolepky k polepení svépomocí. ZŠ Filosofská byla zabezpečena s přispěním 15 zaměstnanců společnosti Freudenberg v rámci dobrovolnického dne. „Akce zabezpečování oken ZŠ Filosofská byla pro naše zaměstnance  velmi přínosná. Někteří už se s nárazy ptáků do skel setkali doma a dosud nevěděli, že výlepy siluet ptáků nefungují. Věřím, že se během dobrovolnického dne  podařilo informaci o správném způsobu zabezpečení předat dětem i učitelům,“ říká Markéta Zýková ze společnosti Freudenberg.

 

Okna ZŠ Filosofská byla zabezpečena ve spolupráci se společností Freudenberg.

Kampaň běží s finanční podporou hlavního města Prahy v rámci projektu Vidět znamená přežít.


Více k tématu:

Ptáci a skla