Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

První z dvou pražských závodů plochodrážní GP vyhrál Polák Zmarzlik

První ze dvou závodů plochodrážní Grand Prix České republiky v Praze vyhrál Polák Bartosz Zmarzlik. Čech Václav Milík, jenž startoval na divokou kartu, se potýkal s technickými problémy, v pěti startech nebodoval a skončil sedmnáctý. Díky zisku jednoho bodu ze dvou jízd před ním skončil i první náhradník Eduard Krčmář.

Bartosz Zmarzlik
zdroj: PAP autor: Lech Muszynski

Úřadující světový šampion Zmarzlik ve finálové jízdě předčil trojnásobného vítěze pražského závodu z let 2013 až 2015 Brita Taie Woffindena.

Třetí skončil Slovák Martin Vaculík, čtvrtý pak Rus Emil Sajfutdinov, jemuž se na stejném místě povedlo zvítězit v roce 2009.

"Jsem moc šťastný, že se mi povedlo vyhrát, protože v minulosti se mi tady až tak nedařilo. Dnes jsem však předvedl výborný výkon a jsem hrozně šťastný. Zítra je ale zase nový den a já budu chtít také v tom druhém závodě tady uspět," uvedl po závodě pětadvacetiletý Zmarzlik.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda plochodrážní Grand Prix

Hned úvodní jízda základního rozpisu byla nabitá událostmi. Woffinden byl za najetí do pásky vyloučený. Z pozice prvního náhradníka ho zastoupil Eduard Krčmář a na startu se postavil vedle Milíka, jenž moc toužil dobrým výsledkem připomenout senzační třetí příčku, na níž skončil před třemi lety.

Boj o pozice v první zatáčce si ale vyžádal svou daň. Oba čeští jezdci spadli. Krčmář nejprve prolétl nafukovací bariérou a jeho pád nevypadal vůbec dobře, krátce po něm skončil mimo motorku také Milík. Na ovál přijely sanitky, oba závodníci ale nakonec zamířili do depa po svých, organizátoři však měli spoustu práce s opravou bariéry.

Milík i Krčmář nastoupili po chvilce i do opakované jízdy, která se jela kompletně ve čtyřech. A Krčmář v ni vybojoval jediný český bod celého večera. Ze čtyř rozjížděk první série se nakonec hned tři opakovaly. V jízdě číslo osm se dostal po vyloučení Dána Leona Madsena na dráhu také druhý dnešní náhradník Jan Kvěch, na body ale nedosáhl.

První semifinále se stalo kořistí Sajfutdinova, který měl přitom po dvou úvodních vystoupeních na kontě nulu, vše pak ale dohnal osmi body z devíti možných, což mu na postup mezi nejlepších osm stačilo. Druhý byl Vaculík, když za sebou nechal vítěze z Markéty z před dvou let Švéda Fredrika Lindgrena i Rusa Arťoma Lagutu.

Druhé semifinále se opakovalo dvakrát. Poprvé byl vyloučen Madsen, podruhé Jason Doyle, jemuž se v české metropoli podařilo vyhrát v letech 2016 a 2017. Ačkoliv se pak jelo pouze ve dvou, Zmarzlik s Woffindenem nabídli i přes postupovou jistotu fantastický souboj, v němž se nakonec radoval z těsné výhry polský závodník.

Výsledek finálové jízdy vynesl Zmarzlikovi také posun do čela celkového pořadí, kde byl při příjezdu do Prahy Lindgren. Polák na něho má nyní jediný bod k dobru, třetí je o dalších sedm bodů zpět trojnásobný mistr světa (2013, 2015 a 2018) Woffinden.

Hned v sobotu se na břevnovském oválu Markéta pojede podle kalendáře, který výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, druhý závod. Celkem osmidílný seriál mistrovství světa skončí začátkem října v polské Toruni.

Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze v Praze:

Finále: 1. Zmarzlik (Pol.), 2. Woffinden (Brit.), 3. Vaculík (SR), 4. Sajfutdinov (Rus.),

další pořadí: 5. Lindgren (Švéd.), 6. Doyle (Austr.), 7. Laguta (Rus.), 8. Madsen (Dán.), ...16. Krčmář 1 bod, 17. Milík, 18. Kvěch (všichni ČR) oba 0.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 8 závodů): 1. Zmarzlik 79, 2. Lindgren 78, 3. Woffinden 71, ...18. Krčmář 1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články