https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-opet-par-pandy-cervene-samici-dostala-z-chorvatska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má opět pár pandy červené, samici dostala z Chorvatska

19.9.2020 00:40 | PRAHA (ČTK)
Pandy červené jsou velmi choulostivé šelmy a jejich chov je náročný. Pražská zoologická zahrada začala s jejich chovem v roce 1955 a poprvé se jí podařilo odchovat mládě v roce 2012, kdy se Pat stal otcem mláděte Akima. Samice Regica (na obrázku) se narodila loni 3. července v zoo v Zahřebu.
Pandy červené jsou velmi choulostivé šelmy a jejich chov je náročný. Pražská zoologická zahrada začala s jejich chovem v roce 1955 a poprvé se jí podařilo odchovat mládě v roce 2012, kdy se Pat stal otcem mláděte Akima. Samice Regica (na obrázku) se narodila loni 3. července v zoo v Zahřebu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Roman Vodička / Zoo Praha
Návštěvníci pražské zoologické zahrady mohou ve výběhu u hlavního vchodu nově vidět roční samici pandy červené jménem Regica, která dorazila v červenci z chorvatské zoologické zahrady. Po potřebné aklimatizaci mohla už vyrazit ven a výběh bude sdílet s dvanáctiletým samcem Patem.
 

"Doufám, že se samička, kterou jsme dostali ze Záhřebu, bude těšit z obdivu návštěvníků. Ale hlavně, že časem přivede na svět své první mládě," uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Podle vrchní chovatelky malých savců Denisy Zběhlíkové mají obě zvířata v zázemí seznamovací prostor, kde na sebe vidí a mohou se vzájemně očichat. Pat navíc už delší dobu věděl, že je tady samice je. "Chodil po výběhu a značkoval si ho, aby pandí slečna stoprocentně poznala, že tady je samec," uvedla Zběhlíková.

Pandy červené jsou velmi choulostivé šelmy a jejich chov je náročný. Pražská zoologická zahrada začala s jejich chovem v roce 1955 a poprvé se jí podařilo odchovat mládě v roce 2012, kdy se Pat stal otcem mláděte Akima. Samice Regica se narodila loni 3. července v zoo v Zahřebu.

Ve volné přírodě zvířata žijí samotářsky a sdružují se pouze v době páření. Doba březosti samice je od 90 do 150 dnů a většinou se rodí jedno až dvě mláďata. Pandy se dožívají 13 až 15 let.

Dříve byla panda červená považována za blízkou příbuznou pandy velké. Zoologové jí však později vymezili samostatnou čeleď pandovitých, zatímco pandu velkou zařadili mezi medvědovité.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist