MENU

Praga V3S POKA 3

Legendu československého automobilového průmyslu snad ani není potřeba představovat a pevně doufám, že ji znají i výrazně mladší kolegové – modeláři. Více než 130 000 vyrobených kusů od roku 1953 snad hovoří za vše. Její služba v armádě měla skončit na začátku nového tisíciletí a nahradit ji měla její nástupkyně Tatra 810, ale můžeme ji stále dodnes vidět, byť už jen ve velmi malých počtech. Ostatně tomuto vozidlu byla věnována i krátká monografie v časopisu Modelář Extra.

STAVEBNICE
V měřítku 1:35 se do modelu této předlohy pustily dvě firmy. V roce 1998 to byla slovenská firma IR Hobby a krátce po ní i pražská CMK. Ke stavbě jsem použil stavebnici od druhého výrobce.

Jako dnes si vzpomínám, jak jsem si tehdy „vejtřasku“ s radostí pořídil. V té době jsem stavěl všelicos, ale československých předloh, které bych stavěl rád, bylo opravdu minimum. Proto na mě novinka od CMK zapůsobila jako zjevení! Skutečně to byla na svou dobu nádherná, řekl bych až nadčasová, celoodlévaná stavebnice. To vše ale platí s jedinou výjimkou, kterou byla kola. Ta se, když to řeknu kulantně, příliš nevyvedla a celou stavebnici velmi shazovala…

Text a foto: Milan „Ozzák“ Vinický

Více se dočtete v časopisu Modelář 9/2020, který vyšel 5. 9. 2020

Obsah Modeláře 9/2020 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.