Záhon na slunci: co sem vysadit?

Vybrat vhodné rostliny na slunečné místo není nic složitého, existuje jich velké množství. Aby na záhonu vypadaly dobře, je třeba dodržovat určitá pravidla. Mezi ta nejdůležitější patří nejen sesazovat druhy, které mají stejné nároky na pěstování, ale také sledovat výšku rostlin – nejenže musíte volit mix květin vysokých, středních i nízkých, ale také pro ně najít vhodná místa. K plotu, stěně nebo zcela dozadu patří ty vysoké, dopředu naopak nízké. Tak si nejen nebudou stínit, ale na všechny dobře uvidíte. Rostliny kupujte i podle barev, na záhonu kombinujte maximálně dvě až tři. K nejoblíbenějším patří varianta studených odstínů od růžové přes fialovou až po modrou, nebo se k sobě hodí druhy kvetoucí žlutě, oranžově či červeně.

Řebříček

Janeba

Zlatobýl

Gazánie

 

Žlutooranžové trvalky

Jestliže se rozhodnete pro záhon v teplých odstínech, určitě by v něm neměly chybět vytrvalé slunečnice, například slunečnice desetiplátečná (Helianthus decapetalus), vrbolistá (H. salicifolius) nebo janeba drsná (Heliopsis scabra). Trvalky najdete i mezi diviznami (Verbascum), až do dvoumetrové výšky dorůstá zlatobýl (Solidago). Pokud je sázíte vedle plotu či stěny, ponechte tady alespoň půlmetrový prostor, aby se mohutné rostliny mohly dobře vyvíjet. Doprostřed záhonu vyberte o něco nižší až do mrazů bohatě kvetoucí zápleváky (Helenium). Mohou je doplnit zajímavé kuklíky (Geum) nebo zahradní mochny (Potentilla), které jsou vyšlechtěny také v teplých barvách. Na sušší místa zvolte řebříčky (Achillea), rmen barvířský (Anthemis tinctoria) a oman mečolistý (Inula ensifolia). V popředí krásně vypadají po celou sezonu kvetoucí kokardy (Gaillardia x grandiflora), patřící ke krátkověkým trvalkám, nebo tařice (Alyssum).

 

Gazánie

Jinan

Kokarda

Sluncovka

Dřeviny a letničky

Hezký záhon lze vytvořit i z dřevin a letniček – zatímco ty první kvetou už na jaře, druhé na ně navazují v létě, místo tak bude vypadat pěkně po několik měsíců. A jestliže sem vysadíte kaliny, tedy bodnanskou a vonnou (Viburnum bodnantense, V. fragrans) pokvete záhon i v zimě. Trvalky umístěte vždy na okraj, abyste je mohli dosazovat i během sezony a nemuseli při tom šlapat mezi dřevinami a nepoškodili je. Volte proto nižší druhy, například mák nahoprutý (Papaver nudicaule), sluncovku kalifornskou (Eschscholzia californica) či neobvyklý břínesk (Lonas annua). Výrazné květy nabízí také gazánie. Z okrasných dřevin se hodí nižší typy a druhy roubované na kmínek. Slunné místo má rád štědřenec (Laburnum), čilimník (Cytisus), zlatice (Forsythia) či okrasná jabloň (Malus). Na větší záhony se hodí i bohatě kvetoucí komule Davidova (Buddleia davidii), vajgélie (Weigela) či hroznovec (Exochorda). Na podzim budou dobře vypadat jinan dvoulaločný (Gingko biloba), tavola (Physocarpus) nebo vilíny (Hamamelis), jejichž listy se zajímavě vybarvují.

Plamenka

Oblíbené prázdninové trvalky zvané též floxy jsou na půdu nenáročné, neměla by být ale příliš suchá nebo těžká. Ve stínu trpí jejich listy padlím.

 

Kakost

Teplé místo na slunci dopřejte také kakostům, i když se dokážou dobře přizpůsobit i polostínu. Nejvíce kvetou vyšlechtěné kultivary, jako je ´Cambridge´, ´Brookside´ či ´Rosemoore´. Listy se na podzim vybarvují do oranžových odstínů.

 

Rozrazily

Předností rozrazilu klasnatého je především dlouhé kvetení, které trvá až do září. Daří se mu na slunci i v polostínu, potřebuje kvalitní vlhčí a propustnou hlinitopísčitou zahradní půdu.

 

Šanta

Tato rostlina pochází ze suchých slunných míst a intenzivně voní. Tvoří husté, spíše do stran rozložené trsy, které kvetou světle fialově či růžově, a to od června až do konce prázdnin. Vysoké zahradní kultivary ´Six Hills Giant, ´Blue Dragon´ nebo ´Neptune´ potřebují více vody i živin.

 

Stračka

Zahradní kultivary stračky mívají více než metr, čím více živin jim dodáte, tím bývají vyšší. Kromě základního modrého vybarvení si lze vybrat také růžové, fialové nebo s bílým středem, žádané jsou i plnokvěté. Chraňte je před vyvrácením.

 

Pelyněk Ludvíkův

Asi půlmetrová květina se stříbrnými listy, které vydrží částečně i přes zimu, poroste i v sušším a na živiny chudém substrátu. Díky svému neutrálnímu zbarvení se používá jako výborná doplňkovou rostlina.

 

 

 

Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock a profimedia.cz

Záhon na slunci: co sem vysadit?