Za sběráčky dáme od padesáti do pěti set korun, takže žádný velký výdaj, přesto si někteří z nás nacházejí náhrady. Prostě si tyto pomůcky vyrobí sami. Důležitá je dostatečně dlouhá a pevná násada, která nepruží, protože ovoce musíme trochu postrčit, aby upadlo do sáčku. Násadou pootočíme. Síťka je lepší než látka, neboť dobře vidíme, kolik jablek je uvnitř.

Jak vyrobit sběráček z PET láhve

  • Na tyč přišroubujeme část PET láhve, z obou stran použijeme širší podložky a můžeme je mírně ohnout, aby nevyklouzával drát, který přidržují.
  • Tyč je v hrdle natěsno, přesto ji ještě stáhneme šroubovací objímkou. Na přečnívající konec nasadíme propíchnutý míček, aby se jablka nepoškozovala.


Nápad na mechanický sběráček Receptáři už před třinácti lety poslala Katarina Kadlecová z Bratislavy. Půlkruhové nože se po zatažení za provázek uzavřou a přetnou stopku.

Tento sběráček je z archivu, sestrojil jej Josef Zuber z Třince. Nejdůležitější je vhodně vytvarovat plochá železa a vyrobit pružinu: správně zakalit drát.

Nejjednodušší je smyčka z velmi silného drátu nebo pásoviny, přes kterou omotáme látkový či síťkový sáček.

Docela vtipný komerční výrobek. Jenže kdybychom něco podobného měli vyrobit z drátů, bylo by to příliš těžké. Leda bychom z kovu svařili jen základní kostru a do ní upevnili síťku.

Pletený sběráček připomíná spíše umělecký výtvor, než aby sloužil k pohodlnému sbírání ovoce.

Foto: Shutterstock a archiv, kresby: autor