František Hrubín: Oldřich a Božena aneb Krvavé spiknutí v Čechách

19. září 2020

Básnické drama zápasu o moc, ale také o lásku a lidskou sounáležitost z nepokojné doby úsvitu českých dějin. Uvádíme ke 110. výročí narození Františka Hrubína. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jana Weberová
Osoby a obsazení: Oldřich (Zdeněk Dolanský), Jaromír (Milan Stehlík), Juta (Eva Horká), Guntr (Petr Pelzer), Kochan (Ota Sklenčka), kaplan (Jiří Lábus), Veliš (Jan Vlasák), vrah (Radan Rusev), první muž (Antonín Molčík), druhý muž (Jiří Štěpnička), bába (Jaroslava Adamová) a hlasatel (Karel Pospíšil)
Dramaturgie: Pavel Minks
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 1990

Hrubínovo básnické drama nás přenese na samý počátek historie našeho státu, do období ostrých střetů, ve kterých se promítaly zájmy církevní, rodové a císařské. Autor tu odkrývá i kruté mocenské boje v zákulisí přemyslovského rodu s dominující postavou knížete Oldřicha. Ve hře se zároveň odvíjí drama nejzákladnějších vztahů mezi mužem a ženou, drama lidského života, lásky a smrti.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.