Poptávka po službách datacenter v důsledku koronaviru dál roste

Ochrana data je velmi žádaná
 

Poptávka po službách datacenter v důsledku šíření koronaviru v tuzemsku roste, firmy přizpůsobují své systémy možnosti bezpečné práce z domova včetně ochrany před kybernetickými útoky. Společnosti Algotech letos přibyly už desítky nových zákazníků, což potvrdil ředitel cloudových služeb Algotechu Petr Loužecký. Celkem má společnost stovky klientů, a to jak menších firem, tak velkých nadnárodních korporací.

Datová centra chrání data a citlivé údaje firem i organizací, provozují nepřetržitou zákaznickou podporu a zajišťují i ochranu před útoky virů a hackerů. Jedno z lokálních datových center provozuje Algotech v Libčicích nad Vltavou u Prahy.

Podle ředitele Algotechu Františka Zemana podceňuje mnoho firem rizika. „České firmy jsou chráněny velmi špatně. Zatímco velké nadnárodní korporace, jako jsou banky a pojišťovny, mají ochranu svých dat na velmi slušné úrovni, u menších firem tomu tak není. A naprosto dokonalé zabezpečení nemá prakticky nikdo,“ uvedl Zeman.

Levnější a jednodušší

Využití služeb externí společnosti namísto vlastních serverů je dle Loužeckého levnější a jednodušší cesta k vyššímu zajištění firemních dat i systémů. Datová centra denně odrážejí tisíce útoků hackerů, aniž by to jejich klienti pocítili na svém obvyklém chodu.

„Přechodem do cloudu firmy přenesly odpovědnost na skutečné odborníky a současně se snížily náklady na obnovu hardwaru i softwaru až o 40 procent,“ dodal Loužecký.

Velcí klienti

Společnost Algotech se věnuje poskytování systémů pro řízení vztahů se zákazníky, podnikových informačních systémů a cloudových služeb. Zaměřuje se též na oblast kontaktních center, telekomunikačního software i hardware. Roční obrat činí zhruba 250 milionů korun. Pracuje zde více než stovka lidí. Datacentrum Algotechu spravuje 1,5 petabyte zákaznických dat.

Služby Algotechu využívají například Komerční banka, Moneta Money bank, Škoda Auto, Unipetrol, ČSA, ministerstvo pro místní rozvoj a též některá města.

KAM DÁL: Koronavirus komplikuje firmám život. Dodávky do zahraničí váznou.