Hlavní obsah

Druhá vlna pandemie pohřbí proslavený pražský Žofín

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Přibývající opatření proti pandemii koronaviru zavádí ministerstvo zdravotnictví pod heslem Poslechněte tato nařízení, aby nemuselo dojít k zastavení ekonomiky a dalším ztrátám. Už platné omezení počtu osob na akcích a roušky uvnitř budou ale pro mnohé fatální.

Foto: Profimedia.cz

Palác Žofín

Článek

Velké kongresové hotely, pořadatelé výstav a veletrhů i pražský palác Žofín, který živí plesy a kongresy, bez pomoci příští rok nepřežijí. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní hledá rychle pomoc.

„Letošní sezona je od 12. března prakticky zastavená. Probíhají tu jen zastupitelstva Prahy 1 a od září taneční kurzy v komorní podobě na malém sále. Jedinou letošní akcí snad byl jen Vinař roku. Ale co je horší, už nyní se ruší akce objednané na leden příštího roku. Každým dnem se utahují šrouby. Když už je nyní jasné, co nás čeká, jsem skeptický,“ řekl Právu Jan Hrubý, dlouholetý provozní ředitel paláce Žofín; dominanty Prahy, kde se ročně pořádá přes 30 plesů a stal se i místem posledního rozloučení s Karlem Gottem či Waldemarem Matuškou.

Tržby spadly 80 procent

Obchodní ředitel Žofína, této národní kulturní památky, Petr Denk poukazuje na to, že dění uplynulých dní a nová opatření srazily na kolena všechny pořadatele velkých akcí v Praze. Bez zahraničních návštěvníků, velkých kongresů a konferencí, a nyní i bez českých pořadatelů, další půlrok mnozí nepřežijí.

Hamáček: Čísla jsou strašlivá, nastal čas zrušit hromadné akce

Domácí

„Jestli nepřijde nějaká forma podpory, celá Praha spadne. Nejen my, eventové agentury, řada hotelů, které živí kongresy, konference a galavečery stejně jako nás. Pokud bychom přežili a mohli, řekněme, fungovat od května normálně, bude trvat pět let, než se dostaneme na úroveň, na níž jsme byli před pandemií,“ říká ředitel Denk a vyjmenovává další oběti pandemie: „Fatální je současný vývoj a opatření i pro Kongresové centrum Praha, sítě kongresových hotelů, například Clarion, hotely pana Siveka, ABF pořadatele výstav a veletrhů.“

Podle čerstvě založeného spolku Centrum žije, který mapuje škody na ekonomice centra metropole a přichází s návrhy řešení, již v prvních zářijových dnech výrazně poklesla obsazenost všech pražských hotelů o přibližně 70 %, a tržby dokonce o 80 % proti roku 2019.

Další program pomoci

Na volání o záchranný kruh se chystá odpovědět Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO). Programy, které měly pomoci z jarního uškrcení, pro blížící se apokalypsu nestačí.

V části republiky budou roušky povinné i na venkovních akcích

Domácí

„Podporou organizátorů veřejných akcí včetně subjektů, které pořádají například konference, kongresy, veletrhy a podobně, se průběžně zabýváme. Pomoc mohou čerpat z už existujících programů, jako je třeba COVID-Nájemné či COVID-Kultura. U posledně jmenovaného programu se prodloužil termín pro podávání žádostí v rámci 1. výzvy do konce září,“ připomněla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční vztahy a EU Martina Tauberová.

Redakci prozradila, že ale skutečně chystají ještě další pomoc. „Připravujeme druhou výzvu v programu COVID-Kultura, která by měla reagovat i na podněty organizátorů veřejných akcí tak, aby podporu mohlo čerpat více subjektů. Jedná se téměř každý den, subjektů, které v dané oblasti působí, je celá řada, a najít kompromisní řešení tak, aby byl přístup vůči všem podnikatelským subjektům rovný a transparentní, není vůbec jednoduché,“ přiznává náměstkyně s tím, že jakmile budou podmínky dojednány, nová výzva bude zveřejněna na webu MPO.

Reklama

Výběr článků

Načítám