Bohumil Hrabal: Ostře sledované vlaky. Slavná novela, podle které vznikl Menzelův oscarový film

Před pár týdny nás navždy opustil oscarový režisér Jiří Menzel. Významné filmové ocenění získal za snímek Ostře sledované vlaky, titul, který s ním bude navždy neodmyslitelně spjatý. Hrabalovu novelu, která se stala jeho předlohou, teď přinášíme také ve vltavské Četbě na pokračování. Účinkuje Jaroslav Plesl. Poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Plesl
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2015
Hudební spolupráce: Tomáš Pergl

Ostře sledované vlaky jsou čtvrtou oficiálně vydanou knihou prozaika Bohumila Hrabala (1914–1997). Jejím základem se stala Hrabalova „existenciální povídka“ Kain z roku 1949, v níž autor dle vlastních slov vyjádřil své „trauma lásky se sebevraždou“ pod silným vlivem Goethova Utrpení mladého Werthera. V menší míře jsou v textu zakomponovány i motivy z povídky Fádní stanice (pravděpodobně z roku 1953).

Novela představuje v Hrabalově tvorbě jisté vybočení – na rozdíl od předchozích textů, které se svou poetikou vzpíraly žánrovému zařazení, je pokusem o klasickou novelu s pevným epickým jádrem.

Režisér Jiří Menzel, představitel hlavní role Václav Neckář a kameraman Jaromír Šofr při natáčení filmu Ostře sledované vlaky

Příběh se odehrává na malé železniční stanici ve středních Čechách za protektorátu v únoru roku 1945. Předobrazem je stanice Kostomlaty nad Labem, kde Bohumil Hrabal působil. Vypravěčem i hlavní postavou je mladý chlapec Miloš Hrma, který se zaškoluje na výpravčího. Malé privátní osudy Miloše i osudy dalších postav ovlivňují a určují dramatické události války. Miloš umírá ve chvíli, kdy překonal problémy s láskou, kvůli nimž se pokusil v minulosti o sebevraždu, a kdy se i hrdinským činem osvědčí jako muž. Zde se autor inspiroval skutečnou událostí z období okupace, kdy partyzáni vyhodili do povětří německý muniční vlak nedaleko stanice Stratov.

Jiří Menzel

Podle novely natočil Jiří Menzel stejnojmenný film (1966), který získal v roce 1968 Oscara, cenu Americké filmové akademie.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související