https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zesnuly-reditel-ostravske-zoo-petr-colas-ziskal-cenu-mesta-ostravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zesnulý ředitel ostravské zoo Petr Čolas získal Cenu města Ostravy

20.9.2020 00:40 | OSTRAVA (ČTK)
"Pod jeho vedením prošla ostravská zoo výraznou modernizací. Prosazoval zlepšování prostředí chovaných zvířat, modernizaci a výstavbu pavilonů tak, aby expozice byly co nejpřírodnější a největší," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Čolas ostravskou zahradu rovněž zapojil do celosvětových programů záchranného chovu.
"Pod jeho vedením prošla ostravská zoo výraznou modernizací. Prosazoval zlepšování prostředí chovaných zvířat, modernizaci a výstavbu pavilonů tak, aby expozice byly co nejpřírodnější a největší," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Čolas ostravskou zahradu rovněž zapojil do celosvětových programů záchranného chovu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dlouholetému řediteli ostravské zoo Petru Čolasovi byla in memoriam udělena Cena města Ostravy. Město tak ohodnotilo jeho mimořádný přínos v oblasti životního prostředí. Cenu si během zasedání zastupitelstva převzali od primátora Tomáše Macury (ANO) synové zesnulého ředitele. Zastupitelé na počátku jednání Čolasovu památku rovněž uctili minutou ticha.
 

"Odešel vynikající odborník a hlavně skvělý člověk, který má hlavní zásluhu na tom, že se ostravská zoo stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Udělení Ceny města Ostravy bude jen malou připomínkou toho, jak nesmazatelně se Petr Čolas svou prací zapsal do historie města," uvedl Macura.

Ředitel nečekaně zemřel na konci letošního srpna ve věku 55 let po krátké vážné nemoci. V zahradě pracoval tři desítky let, z toho 16 let stál v jejím čele. "Pod jeho vedením prošla ostravská zoo výraznou modernizací. Prosazoval zlepšování prostředí chovaných zvířat, modernizaci a výstavbu pavilonů tak, aby expozice byly co nejpřírodnější a největší. Za jeho éry se rekonstruoval například pavilon hrochů, vybudoval se pavilon evoluce, pavilon pro slony, hlavní vstup do areálu, safari asijských kopytníků nebo Návštěvnické centrum, které je střediskem ekologické výchovy v zoo," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Čolas ostravskou zahradu rovněž zapojil do celosvětových programů záchranného chovu. "Patřil k nejuznávanějším světovým odborníkům na záchranný chov zvířat v lidské péči," řekla Vojkovská.

Čolas se narodil v Ostravě. Po absolvování Vysoké školy zemědělské v Brně pracoval jako zootechnik na státních statcích. Do zoo nastoupil v roce 1990, o 14 let později se stal jejím ředitelem.

Po Čolasově úmrtí byl vedením zoo dočasně pověřen Tomáš Hanzelka. Primátor ČTK už dříve řekl, že zřejmě v říjnu by město mohlo vypsat výběrové řízení na nového ředitele. Podle primátora ale město nechce výběr uspěchat, protože najít obdobného odborníka, jakým byl Čolas, bude náročné.

Cenu města Ostravy od roku 1998 převzalo 35 osobností. Její součástí je také peněžitý dar ve výši 100.000 korun. Oba synové dnes při převzetí ocenění uvedli, že chtějí peníze věnovat na záchranné projekty v regionu tak, aby byly smysluplně využity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist