Herec Vladislav Beneš (63): Co má společného s Richardem Gerem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Herec Vladislav Beneš (63): Co má společného s Richardem Gerem?

Vladimír Beneš
Vladimír Beneš (Foto – ČTK/Zuzana Humpálová, Profimedia.cz, Hudební divadlo Karlín, Národní divadlo, ara)

Když si chvíli povídáte s Vladislavem Benešem (63), máte pocit, že na vás tu a tam vykoukne Richard Gere. Podobný pohled, úsměv, účes, zkrátka ten typ... Ne náhodou je jeho českým hlasem, stejně jako dalšího hollywoodského fešáka, Pierce Brosnana. Vladislav Beneš je ale především divadelní herec. Už třicet sedm let působí v Národním divadle.

Program má víc než nabitý. Potkali jsme se po zkoušce muzikálu Rebelové a chvíli nato ho čekala další, Dostojevského Idiota ve Stavovském divadle.

„Teď zkoušíme to, co se na jaře nestihlo. Idiot už měl mít po premiéře, ale kvůli koronaviru se odložil, a tak to musíme dohnat,“ svěřil. Když zrovna nezkouší nebo nehraje, tráví většinu času v dabingovém studiu.

Pane Beneši, je těžké namluvit taková esa, jako jsou Richard Gere nebo Pierce Brosnan?
„Není. Vždycky se líp dabuje dobrý herec než špatný. A u Brosnana či Gera to není složitý. Brosnan jako agent 007 přijde, řekne: Jsem Bond, James Bond, a půl hodiny střílí, takže tam jsou maximálně dechy. Objedná si martini a skončí s nějakou kráskou v postýlce. A zase jsou tam dechy. Takže tam toho dabování moc není.“ (usmívá se)



A Richard Gere?
„Poslední filmy s ním jsou těžší než dřív. Jakoby neměl pevný text a občas si něco mumlal. To už je lepší dabovat herce, který mluví Shakespeara, než něco, kde je spousta pauz a nedořeknutých věcí. Dabing dělám už přes padesát let a když jste s některými herci dýl, dokážete jejich herecké fígle odhadnout, okoukáte je. Ale třeba dabovat Tonyho Shalhouba v seriálu Můj přítel Monk bylo hodně těžké. Někdy zadrhával, jindy i mluvil pozpátku. Odhadnout to nebylo snadné.“

Vaše jméno svádí k tomu zařadit vás do rodiny Svatopluka Beneše. Jak to tedy je?
„Nejsem z herecké rodiny, jak si mnoho lidí myslí. Když jsem se na natáčení poprvé setkal s panem Svatoplukem Benešem, přišel jsem k němu a řekl: Dobrý den, pane Beneši, já jsem Vladislav Beneš. A on na to: Tak to jste vy, ten můj syn?! A já na to: Ano, tatínku! (směje se) Ve skutečnosti nejsme nijak příbuzní. Je to jen shoda jmen. 

Celý rozhovor si můžete přečít v tištěném vydání Nedělního Aha! 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.