Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící z rizikových skupin nemusí na mši, mají dispens od biskupa Cikrleho

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. září 2020 10:01
Věřící z rizikových skupin nemusí na mši, mají dispens od biskupa Cikrleho

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle
Autor: Člověk a víra / Vojtěch Hlávka

Brno - Věřící z brněnské diecéze, kteří patří k rizikovým skupinám z hlediska koronavirové nákazy, se nyní nemusí účastnit nedělních mší. Biskup Vojtěch Cikrle jim udělil takzvaný dispens, oznámila ČTK mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Pro římskokatolické věřící je účast na nedělní mši jednou z důležitých povinností. Pojem dispens, užívaný hlavně v kanonickém právu katolické církve, znamená udělení výjimky ve smyslu zproštění povinnosti.

Cikrle také doporučil všem, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, případně zvýšenou teplotu, aby se chovali zodpovědně vůči druhým a zvážili svou osobní účast na mši. Platí to i pro kněze, ministranty a pomocníky při liturgii.

Zároveň biskup vyzval duchovní správce farností k dodržování limitovaného počtu lidí na mších a dalších akcích. V kostelích a kaplích bude z kropenek odstraněna svěcená voda, součástí mší dočasně nebude takzvané pozdravení pokoje, tedy podávání rukou. Tam, kde je to možné, doporučuje Cikrle obnovit on-line přenosy pro ty, kteří se nemohou mše účastnit.

„Prosím, abychom všechna nařízení a omezení přijímali jako výraz ohleduplnosti a zodpovědnosti vůči druhým. A stejně jako na jaře, i nyní vám všem děkuji za trpělivost a zodpovědnost v nesení nejistoty, obav a strachu druhých,“ vzkázal Cikrle věřícím.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)