Lapacho rudé (Handroanthus impetiginosus) je vysoký strom rozšířený v jihoamerických pralesech, přičemž pod pojmem lapacho se rozumí vnitřní červená kůra stromu, která je u nás dnes běžně k dostání. Kromě toho má ještě další indiánská jména, například queshua, pau d‘arco taheebo nebo iperoxo.

Strom života

Jako Arbol sagrado de los Incas, Posvátný strom Inků, ho do Evropy dovezli Španělé. Inkové mu říkali dárce života nebo také strom života, neboť se může dožít až 700 let. Jsou mu přisuzovány úžasné schopnosti při posilování imunitního systému a léčbě alergií a jiných nemocí. Do západní Evropy a k nám se povědomost o léčivých účincích tohoto stromu dostala až na konci 20. století a u nás na ně poprvé upozornili Jiří Janča a Josef Zentrich v jejich Herbáři léčivých rostlin.

Lapacho proti bakteriím i kvasinkám

Kůra obsahuje vysoce účinná přírodní antibiotika a četné minerální látky, z minerálních prvků draslík, železo, vápník, hořčík, mangan, barium, stroncium, jód nebo bór, a především vysoce účinný xyloidin, který ničí choroboplodné zárodky bakterií, virů a plísní, a řadu dalších antibakteriálních látek. Jak uvádí Ludmila Škrabáková ve své knize Zdraví z pralesa – léčivé rostliny Amazonie, odpovídá zjištěné chemické složení indiánské tradici používání této výjimečné rostliny.

  • Čaj pomáhá při kandidóze, při napadení střeva plísněmi, žaludečních potížích, při ekzémech, svědění a špatně se hojících ranách, například bércových vředech.
  • Obklady a koupele pomáhají při plísních prstů u nohou, rukou a kolem pohlavních orgánů.

V této době můžeme preventivně užívat odvar z lapachové kůry:

  • Připravíme jej ze čtyř čajových lžiček kůry, což odpovídá asi 5 g drogy, které vaříme v jednom litru vody po dobu pěti minut na mírném ohni.
  • Potom kůru necháme ještě dvacet minut louhovat a přes den pak celý litr odvaru postupně vypijeme.
  • Odvar můžeme použít i na omývání, vyplachování, koupele a obklady.

Tinktura z lapacha

Velmi účinná je tinktura z lapachové kůry, kterou si můžeme připravit do zásoby a užívat ji v případě prvních příznaků nachlazení.

  • Někteří léčitelé doporučují dospělým při nástupu chřipky dokonce její megadávky v množství 120 kapek na litr vody, který pak popíjíme po celý den. Kůrou do poloviny naplníme dobře uzavíratelnou sklenici a zalijeme ji do plna lihem o koncentraci minimálně 80 procent.
  • Sklenici pečlivě uzavřeme a necháme čtyři týdny stát na teplém slunném místě, přičemž obsah dvakrát denně mírně protřepeme.
  • Nakonec tinkturu scedíme přes papírový filtr, nalijeme ji do neprůhledné láhve, zředíme destilovanou vodou na koncentraci 40 až 45 procent a uložíme do chladna.
  • Zředěnou tinkturu v uvedené koncentraci užíváme vnitřně, k částečným koupelím, obkladům a zábalům.