Litvínov: Pohodlně se usaďte, program začíná…

20.09.2020 12:20

Litvínovská Citadela prošla další fází rekonstrukce. Zájemci si ji mohli ve středu 17. září prohlédnout od střechy až po suterén při dni otevřených dveří. Slavnostní zahájení se konalo v hlavním sále. Při té příležitosti mohli diváci zhlédnout časosběrný dokument o průběhu stavebních prací. Při prohlídkách kulturního zařízení se lidé také podívali i do běžně nepřístupných prostor.

Litvínov: Pohodlně se usaďte, program začíná…
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Některé změny návštěvníci ocení na první pohled, jiné nejsou hned patrné, ale citelně zvýší komfort návštěvníků. „To se týká například vzduchotechniky, která je nová v celém objektu Citadely,“ myslí si Miroslav Otcovský, jednatel kulturně společenského centra Citadela. Zaujala i proměna prostoru společenského sálu, kde se konají nejen společenské plesy. Investiční akce modernizace vzduchotechniky stála necelých 13 milionů Kč. Město na ni získalo dotaci od Státního fondu životního prostředí z operačního programu Životní prostředí ve výši necelých 9 mil. Kč. Z rozpočtu tedy vydalo zbylých 30 % nákladů. Od města ještě získala společnost SPORTaS, pod níž kulturní centrum Citadela patří, částku 500 tis. Kč na úpravy společenského sálu.

V hlavním sále se diváci mohou těšit na nové sedačky, což si vyzkoušeli právě ti, kteří přišli na den otevřených dveří. Sedačky jsou pohodlné, širší, a přesto zachovávají atmosféru původního sálu, který tak neztratil své kouzlo. Na jejich pořízení mohli přispívat příznivci Citadely, firmy i velké společnosti v rámci akce Adoptuj sedačku. K tomu účelu byl vytvořen transparentní účet. „První příspěvek, byť mimo akci Adoptuj sedačku, ve výši 350 tisíc korun jsme získali od Státního fondu kinematografie. Podařilo se také oslovit velké společnosti v regionu, a to Unipetrol RPA, Severočeské doly a United Energy v rámci partnerské smlouvy o spolupráci s městem, od nichž jsme získali 2 250 tisíc korun. Dalších 65 tisíc korun přispěli drobní dárci,“ uvedl Miroslav Otcovský.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Při slavnostním zahájení vyjádřili podporu Citadele i zástupci zmíněných firem. „Jsme atraktivním zaměstnavatelem, zodpovědným partnerem a dobrým sousedem. Našim cílem je budovat dlouhodobé vztahy. Podporujeme vzdělávání, kulturu, sport, staráme se o životní prostředí a rozvoj Ústeckého kraje. Proto jsme přivítali iniciativu města Litvínov a i v současné nelehké ekonomické situaci přispěli 1,2 milionu korun na renovaci interiéru kina v litvínovské Citadele. Těší mě, že diváci si budou moci užít kulturní akce v moderním prostředí,“ uvedl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Unipetrol. Ve stejném duchu se vyjádřil i obchodní ředitel United Energy Petr Horák: „Naše společnost je dlouhodobým partnerem města Litvínov a podporuje různé oblasti života ve městě. Vedle bezpečnosti, vzdělání a sociální oblasti podporujeme také kulturní vyžití našich zákazníků. Finanční podpora nových sedaček přesně zapadá do našeho záměru, aby námi podpořené projekty dlouho sloužily obyvatelům města. Přeji všem návštěvníkům kina, ať se jim dobře sedí.“ Při slavnostním zahájení akce nechyběl generální ředitel SD Ivo Pěgřímek: „Projekt Adoptuj sedačku přesně zapadá do našeho programu Pomáháme, díky kterému již spatřilo světlo světa mnoho úspěšných projektů nejen v Litvínově, ale i v Ústeckém kraji.“

Že se takováto akce vydařila, toho si celý tým Miroslava Otcovského nesmírně cení, protože aktuální doba je pro dárcovství více než nepříznivá. „Vyhlásili jsme akci ke konci loňského roku. Už v březnu ale začal krizový stav, a my jsme tak vůbec neměli odvahu v těžké době oslovovat malé firmy o finanční dary, protože v mnoha případech bojují o vlastní živobytí,“ podotknul Miroslav Otcovský.

Návštěvníci při vstupu do hlavního sálu nepřehlédnou grafiku od Lenky Fischerové, na níž jsou i jména dárců, kteří na nové sedačky přispěli. Vyzdobená stěna se schématem hlediště si okamžitě vysloužila název Zeď díků. Zaměstnanci Citadely si nyní nejvíce přejí, aby se aktuální situace zlepšila a lidé si opět příjemnější prostředí Citadely mohli užívat při nejrůznějších společenských akcích i při promítání filmů. „Na nový interiér obou sálů mám veskrze pozitivní reakce a při prohlídce Citadely měli lidé zájem o podrobnosti a živě diskutovali. Bylo to pro všechny příjemné setkání,“ zhodnotil Miroslav Otcovský.

Výsledek všech prací ocenila i starostka města Kamila Bláhová: „Poděkování si zaslouží velké množství lidí. Od zastupitelů, kteří všechny tři investiční akce schválili a uvolnili finanční zdroje, přes pracovníky odboru investic a regionálního rozvoje, kteří se projekty zabývali, po orgány státní správy za přidělené dotace. Samozřejmě si velké díky zaslouží jednatel společnosti Miroslav Otcovský za nápady na rozvoj kulturního centra Citadela, celý tým jeho pracovníků společnosti SPORTaS, který vždy přiloží ruku k dílu. Zapomenout nesmím na realizační firmy, Lenku Fischerovou za nádhernou výzdobu foyer, a v neposlední řadě také na architekta Pavla Zikmunda, jemuž vděčíme za citlivý přístup k úpravám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…