Hlavní obsah

Pavlenka je lákavým zbožím. Nespekuluji, ujišťuje opora Brém

Brémy

Klidu si moc dlouho neužili. Fotbalisté Brém se v minulé sezoně zachránili až v baráži s Heidenheimem. A hned premiéra nového ročníku jim nachystala další starosti. Werder s českou dvojicí Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie v sestavě doma prohrál 1:4 s Herthou Berlín, v jejímž dresu si dvě asistence připsal Vladimír Darida. „Samozřejmě se chceme pohybovat výše než minulý rok. Ale nerad bych do médií vykřikoval cíle, které jsme si v kabině řekli,“ avizuje gólman Pavlenka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Golman Jiří Pavlenka během tréninku reprezentace.

Článek

Minulou sezonu zhodnotil jako psychicky nejnáročnější v kariéře. Hned v premiéře nového ročníku se Jiří Pavlenka postavil proti klubu, který se o něj vážně zajímá. Rodák ze slezského Hlučína má podle webu Transfermarkt hodnotu 6,5 milionu eur. Německý deník Bild v létě přišel s informací, že se reprezentační gólman dostal na seznam přestupových cílů Herthy Berlín.

Pro brankáře nejde o novou situaci. Každý půlrok se spekuluje o možnosti jeho přestupu.

„Nespekuluji a nezabývám se ničím jiným než současnou sezonou. Soustředím se na to, co je teď a jsem maximálně koncentrovaný, abych byl plnohodnotnou součástí Brém," ujišťuje Pavlenka v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Foto: Robert Neumann, Právo

Rukavice brankáře Brém Jiřího Pavlenky v klubovém fanshopu.

Brémám hrozilo, že přijdou o prvoligovou příslušnost, která jim nepřetržitě patří od sezony 1981/82. „Odpovědnost byla obrovská. Město i fanoušci fotbalem žijí a pro všechny by byla velká tragédie, kdyby se sestoupilo do druhé ligy. Brémy jsou tým, který odehrál v bundeslize nejvíce sezon, dokonce víc než Bayern Mnichov," poukazuje Pavlenka.

S krajanem přeskakují do němčiny

Ve Werderu už má silné postavení. „Tři roky v Německu mě posunuly vedle sportovní stránky i jako člověka. Kromě toho, že jsem v jiné zemi, musím si zvykat i na jiný jazyk - samozřejmě na vás nikdo nebude věčně čekat a nebude vám situaci ulehčovat. Proto jsem se snažil co nejrychleji zapadnout, přece jen jsem tisíce kilometrů od rodiny a na všechno jsem vyjma přítelkyně víceméně sám," líčí gólman.

V Brémách už ho berou za vlastního. „Netuším, zda mě po třech letech berou jako místního, ale jsem velice rád, že tady v Brémách máme velice přátelské a sympatické lidi. Navíc nesmírně věrné fanoušky, kteří za námi stojí, ať už v dobrých, nebo zlých časech a stále nás podporují."

Také s krajanem Theem Gebre Selassiem už někdy automaticky mluví německy. „Popravdě se nám občas stalo, že jsme na sebe vyhrkli nějaké německé slovíčko, protože nás napadlo rychleji než české. Samozřejmě když to jde, tak spolu mluvíme česky. Přece jen je to náš rodný jazyk, vyjádříme se v něm přesněji," usmívá se Pavlenka.

Bundesliga umí vždy překvapit

Po třech letech, kdy pravidelně chytá bundesligu, je v soutěži jako doma.

„Člověk samozřejmě zná spoustu hráčů, kteří působí v Německu, ale bundesliga umí člověka vždy překvapit. Těším se třeba na zápasy s Bielefeldem, který po delší době postoupil do nejvyšší soutěže, a ještě jsem proti němu nehrál. Stoprocentně mě bundesliga zas a znovu překvapuje svojí vyrovnaností."

Foto: Hynek Preisler, Právo

Brankář Jiří Pavlenka (vlevo) a Theodor Gebre Selassie pózují u sochy Brémských muzikantů.

Pokud jde o české zástupce v soutěži, všichni jsou zvědaví, jak si povede Patrik Schick po přestupu do Leverkusenu.

„Proti Patrikovi už jsem chytal, když ještě působil na hostování v Lipsku. Věřím, že bude v Leverkusenu spokojený a tým s útočným pojetím by mu mohl vyhovovat," očekává Pavlenka.

Reklama

Související témata: