Jan Vacek
20. září 2020 • 13:15

Sparta efektivitou vpřed. Může se vrátit do čela, co je hlavní zbraň?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má dva pozitivní hráče na nákazu COVID-19, kteří zamířili do karantény. Sparta přesto do dnešního zápasu 4. kola FORTUNA:LIGY proti Zlínu (18.00) nastoupí. „Klub má od pražské hygieny svolení k odehrání utkání,“ informovali Letenští v sobotu odpoledne na sociálních sítích. V konfrontaci s Moravany tak budou Pražané bojovat o návrat na první místo průběžné tabulky. Zároveň mohou orazítkovat abnormální efektivitu z úvodu ročníku.



Ofenziva, to je v úvodu sezony hlavní zbraň Sparty. A nejde pouze o nastřílené góly. Letenští v průměru dávají tři branky na utkání, mnohem větší respekt ovšem budí jejich úspěšnost střelby.

Ta se zatím drží na 32,4 procentech. Pokud uvážíme, že minulý ročník byla v tomto směru nejlepší Viktoria s rovnými 15 procenty, je zatím sparťanská produktivita vysoce abnormální.

„Doufejme, že se na tomto čísle udržíme, tlačíme na to. Efektivita je klíč k úspěchu. Nemusíte mít velké držení míče a tisíc střel. Důležité je být produktivní, což se nám zatím daří,“ prohlásil pro klubový web asistent trenéra Luboš Loučka.

Svěřenci hlavního kouče Václava Kotala zatím vyslali celkem 37 střel, z toho na branku soupeře jich mířilo 17. Hned 12 z nich pak skončilo v síti. To je extrémní úspěšnost, která velmi pravděpodobně bude v průběhu sezony klesat. Takhle vysoko se dlouhodobě udržet nedá, minimálně proti Zlínu jí však rudí budou chtít udržet.

„Je to hodně dané konkurenčním prostředím a taky pohodou v týmu. Útočníci mají velkou podporu od kluků ze zálohy, kteří dávají předfinální přihrávky,“ vysvětluje Loučka.

Nejlepšími střelci týmu jsou se třemi góly kapitán Bořek Dočkal a útočník Lukáš Juliš. Oba vypálili na soupeřovu branku třikrát, nemýlili se ani v jednom případě. Shodně mají na kontě tři zářezy. Tedy maximální možná úspěšnost.

SESTŘIH: Karviná - Sparta 2:5. Velký Hložkův obrat, po čtyřech letech jsou Letenští v čele
Video se připravuje ...

Tu se nyní Pražané pokusí udržet i proti Zlínu, který v úvodu ročníku vypadá solidně. Ze tří utkání vydoloval šest bodů, nestačil jen v prvním kole doma na Slovácko.

„Připravujeme se stejně jako na každý jiný zápas. Soupeře jsme si nakoukali, ale bude to zase o nás. O naší kvalitě,“ nepochybuje Loučka.

I Fastav ovšem vykazuje velmi solidní úspěšnost střelby. Z 37 střel jich bylo 17 na bránu, sedm skončilo v síti. Tedy úspěšnost 18,9 procent. Před sobotními zápasy FORTUNA:LIGY na tom v tomhle ohledu byly kromě Sparty lépe už jen Slavia a Teplice.

„Čeká nás velmi těžké utkání. Sparta má silné mužstvo, což ukázala naposledy v Karviné, kde sice prohrávala 0:2, ale nakonec soupeře přejela a přesvědčivě zvítězila. Pro nás to ale nic neznamená, nejedeme tam předem poražení. Naopak, na zápas se dobře připravíme a pokusíme se domácí zaskočit,“ vyhlásil na klubovém webu trenér Bohumil Páník.

Recept pro Ševce je jasný: musí zchladit sparťanskou efektivitu. Pokud se jim to nepovede, nebudou mít dnes večer nárok.

Úspěšnost střelby v sezoně

1. Sparta         32,4%

2. Slavia          25%

3. Teplice        19,2%

4. Zlín 18,9%

5. Opava         18,9%

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

iSport podcast: Jaký má Sparta plán pro Hložka? Bude za rok v Anglii nebo v Německu?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Má Sparta na titul? Kde má největší rezervy?
Video se připravuje ...

INSIDER: Ať to Hložek zkusí se Schickem, Trpišovský chránil Hovorku, říká Jiránek
Video se připravuje ...

Kotal: Jsem rád, že se kluci po dvou inkasovaných gólech nepoložili
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud