Nemáte-li zatím s konzumací mušlí příliš velké zkušenosti, svěřte se do rukou odborníků. Od zítřka budete moci ochutnat v 50 restauracích po celé Praze, ale také třech mimopražských, holandské slávky připravené skutečnými kulinářskými mistry. 

Patří mezi ně i šéfkuchař karlovarského Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb, který pro své hosty připravil dva pokrmy z mušlí – tradiční slávky na víně se smetanou, slaninou a cibulí a bramborové rizoto s mušlemi a pórkem. „Když se slávky uvaří, tak pustí chuť moře – slanou šťávu, ke které se nejlépe hodí čerstvá domácí focaccia, již k menu podáváme,“ doporučuje nová tvář známého pětihvězdičkového hotelu. 

Slávky jsou distribuované přímo z moře tou nejrychlejší možnou cestou. Stejně jako minulý rok je dodají producenti z holandského Yerseke, kteří při pěstování těchto slávek nepoužívají žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva. Ihned po výlovu jsou tedy přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí za 18 hodin od výlovu.

Bramborové rizoto s mušlemi a pórkem (Grandhotel Pupp) | Foto Michaela Weinfurterová

A jak se neztrapnit při jejich konzumaci? 

Mušle se nejčastěji podávají přímo v hrnci, ke kterému bychom měli dostat ještě misku na odkládání skořápek. Jako příbor se v tomto případě používá prázdná skořápka, kterou lze stylově použít jako kleštičky. Z hrnce se nabírají buď rukama, lžící, či kleštičkami na talíř. Vývar z mušlí jíme jako polévku a jako přílohu k ní použijeme pečivo.

Jakmile ochutnáte křehké tělíčko tohoto super čerstvého měkkýše, vsadím se, že začnete pátrat po způsobech, jak si ho opatřit, vyčistit a uvařit doma. 

Při nakupování si dejte pozor na čerstvost. To není úplně to správné slovo – slávky musí být živé! Poznáte to podle toho, že budou zavřené jako kámen. Pokud budou otevřené, zkuste do nich lehce ťuknout. Když se budou zavírat, jsou ještě živé. Nezapomeňte také zkontrolovat spotřební lhůtu.

Mušle z Holandska navíc nepotřebují extra čistit. Stačí, když je vypláchnete studenou vodou ve dřezu s přiměřeným množstvím soli (ne déle než 10 minut).

Tu nejtěžší práci máte za sebou, protože mušle se tepelně upravují velmi rychle. Recepty najdete třeba na stránkách Prague Mussel Weeku.