Milan Kundera obdrží „od kolegy spisovatele“ Cenu Franze Kafky

Literární Cenu Franze Kafky letos dostane Milan Kundera. Obdrží ji, stejně jako předešlí laureáti, za výjimečnou literární tvorbu. Spisovatel žijící ve Francii vzkázal, že se Kafkovou cenou cítí poctěn, zvláště proto, že je cenou „od kolegy spisovatele“, který mu byl nad jiné blízký.

Ocenění se uděluje v Česku, laureáta ale vybírá mezinárodní porota a nemusí jít o českého autora. Kunderu ocenila za celoživotní tvorbu, která představuje mimořádný přínos české kultuře i nepřehlédnutelný ohlas v Evropě a ve světě. Ocenění si jednadevadesátiletý prozaik pravděpodobně osobně nevyzvedne, oficiálně Česko nenavštěvuje a veřejného života se straní. 

Společnost Franze Kafky se také rozhodla připojit i k četným dosavadním iniciativám světových kulturních institucí a osobností a podat svoji nominaci Kundery na Nobelovu cenu za literaturu.

Kafkovská společnost předává cenu od roku 2001 současným literátům, jejichž dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu. V minulosti ji získali Philip Roth, Elfriede Jelineková, Haruki Murakami či Margaret Atwoodová. Z českých tvůrců Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.