Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Cenu Franze Kafky letos dostane Milan Kundera. Velká pocta, reaguje spisovatel

Kultura

  17:43
PRAHA - Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky pro letošní rok dostane spisovatel Milan Kundera. V neděli o tom informoval předseda pořádající Společnosti Franze Kafky Vladimír Železný. O udělení ceny rozhodla mezinárodní porota. Kundera, žijící ve Francii, na oznámení o udělení ocenění podle Železného telefonicky reagoval tak, že se cenou cítí poctěn zvláště proto, že jde o Kafkovu cenu, cenu „od kolegy spisovatele“, který mu byl nad jiné blízký.

Milan Kundera foto: Reprofoto

Cenu uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury.

RECENZE: Kundera v nejlepší formě. Slavnost bezvýznamnosti je brilantní finále spisovatelova díla

Porota podle Železného ocenila Kunderovu celoživotní tvorbu, která představuje mimořádný přínos české kultuře i nepřehlédnutelný ohlas v evropské a světové kultuře, do které se zapsala překlady ve více než 40 jazycích.

Ziskem ceny se tak Kundera přiřadil k řadě zahraničních nositelů Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová. Z českých spisovatelů ocenění obdrželi Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.

Společnost Franze Kafky se podle Železného rozhodla připojit i k četným dosavadním iniciativám světových kulturních institucí a osobností a podat svojí nominaci Kundery na Nobelovu cenu za literaturu.

Jednadevadesátiletý Kundera patří k nejvýznamnějším a nejoblíbenějším moderním českým autorům a některá zahraniční média ho označují i jako „obra evropské literatury“. Jeho prvním románem byl v roce 1967 Žert. Poté, co vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka označil za „prezidenta zapomnění“, komunistický režim zbavil Kunderu československého občanství.

Od poloviny sedmdesátých let Kundera žije ve Francii a od roku 1981 má francouzské občanství. Loni získal znovu občanství české.

Od září si čtenáři mohou koupit zatím poslední Kunderův román Slavnost bezvýznamnosti přeložený do češtiny. Jde o mimořádnou událost, protože Kundera, který píše už pouze francouzsky, od 90. let minulého století překlady svých děl nepovoloval.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...