Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta po penaltě v závěru udolala Zlín, Olomouc po obratu vyhrála v Brně po deseti letech

Adam Hložek a Dominik Plechatý se radují z branky. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha/Brno/Liberec - Fotbalisté Sparty otočili dnešní zápas čtvrtého ligového kola se Zlínem a po výhře 3:1 bez ztráty bodu vedou tabulku. Hosté na Letné vedli po brance Youba Dramého, jenže poté přišli o vyloučeného Lamina Jawa a domácí skóre otočili. O vyrovnání se postaral Adam Hložek a rozhodnutí přinesla penalta v 88. minutě, kterou sice Bořek Dočkal neproměnil, ale po následné akci padl vlastní gól Petra Jiráčka. Třetí gól přidal v nastavení Lukáš Juliš.
  17:37aktualizováno  23:22

„Už v přípravě na zápas jsme hráče varovali, aby nedopustili průběh jako v Karviné, přesto jsme znovu prohrávali. Opakovaně jsme udělali stejnou chybu při dostupování zlínských hráčů, kteří byli nebezpeční při rychlých akcích. Podařil se nám znovu obrat, ale máme na čem pracovat v defenzivní souhře,“ připomněl trenér Sparty Kotal minulé kolo, v němž jeho celek prohrával už 0:2, ale nakonec uspěl 5:2.

Sparta se v utkání musela obejít bez záložníka Ladislava Krejčího mladšího a útočníka Libora Kozáka, kteří se nakazili koronavirem a museli do karantény. „Nechceme mlžit, je to po dohodě s hráči. Covid by neměl představovat společenské stigma,“ vysvětlil mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Hosté s ofenzivním rozestavení dávali od první minuty najevo, jak chtějí eliminovat aktivitu favorita, ale Sparta brzy začala hrozit především díky kombinaci útočného dua, které doplňoval Dočkal a právě domácí kapitán v osmé minutě pálil vydařeně mezi tyče, brankář Dostál byl pozorný.

Po čtvrthodině se Zlín předvedl několika vydařenými akcemi. Dvakrát ve sparťanské šestnáctce jen zahrozili, ale v 19. minutě se individuálně prosadil na pravé straně trestného území Dramé a technickou střelou na zadní tyč překvapil gólmana Heču a Zlín se dostal do vedení.

Sparta pak výrazně přidala, ale největší šance při střele Juliše ve 31. minutě skončila na nohou spoluhráče Hložka. Až do poločasu měla výraznou územní převahu, ale příliš nepotvrzovala, že byla před tímto kolem nejlépe střílejícím týmem ligy.

Adam Hložek a Dominik Plechatý se radují z branky.
Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Fastav Zlín, 20. září 2020...

Průběh ovlivnila 49. minuta a chyba zlínského Jawa, který v rohu hřiště fauloval Krejčího staršího a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Sotva dokráčel za pomezní čáru, poslal Dočkal trestný kop před branku a zlínská obrana pustila k dorážce Hložka, který vyrovnal.

„Jsem přesvědčen, že to faul byl. A také před penaltou do mě určitě někdo vrazil,“ řekl Krejčí, který se v základní sestavě objevil poprvé od návratu z Itálie. „Nemohl jsem se dočkat, až zase budu hrát. Je moc dobře, že to skončilo vítězstvím, ale musíme si přiznat, že to bylo spíše ubojované, výhru jsme urvali,“ dodal.

Po vyrovnání Sparta hosty zatlačila, jejich ofenzivní snahy ještě zvýšil příchod Karlssona, který nahradil stopera Plechatého. Jenže domácí akce končily buď nepřesným zakončením, nebo na hranici šestnáctky a Zlín se stále více přibližoval k senzační remíze. Nejblíže rozhodnutí byl Juliš, který v 77. minutě z dorážky po centru Trávníka nastřelil břevno.

Domácí snaha vrcholila v posledních minutách. Defenzivní taktika se Zlínu nevyplatila. Po faulu Procházky na Krejčího staršího - a zásahu videorozhodčího - domácí kopali penaltu, kterou sice Dočkal neproměnil, ale míč vrátil zpět před branku Trávník a zlínský kapitán Jiráček si vstřelil vlastní gól. Domácí korunovali vydřenou výhru v nastaveném času po čtvrté podzimní trefě Juliše.

„Musím mužstvo za výkon pochválit, jsme dnes morální vítězové. Tým určitě po dnešku získá ještě větší sebevědomí, dnes někteří hráči výjimeční a to jakým způsobem jsme prohráli, to je věc druhá. K dalším věcem se nechci vyjadřovat, vidím to z padesáti metrů,“ uvedl trenér Zlína Páník. 

Olomouc obrátila duel s Brnem

Zbrojovka mohla odehrát utkání i přesto, že po pátečních testech měla aktuálně pět hráčů pozitivních na koronavirus, z nichž tři byli v izolaci už z minulého týdne. Opakovanými odběry však Brňané prošli a konání zápasu tak nic nebránilo v cestě.

Nejen koronavirem, ale i zraněními osekaná obrana Brna měla namále už v 5. minutě, kdy si centr zprava srazil na vlastní tyč Hladík. Z protiútoku zase zazlobil Růsek, jehož akci zastavil skluzem až Greššák.

Brno se ale vedoucího gólu záhy dočkalo. Pachlopník proklouzl do šestnáctky, poslal míč Šumberovi a jeho přistrčení uklidil razantně do sítě Přichystal. Zbrojovka se tak poprvé v ročníku dostala do vedení a pomohlo jí to k uklidnění. Měla míč více na kopačkách, byla aktivnější, ale do dalších šancí se nedostala.

Naopak Olomouci se podařilo po první vážnější akci vyrovnat. Greššák využil po přihrávce Nešpora špatného postavení brněnských stoperů a slovenský záložník svoji první brankou v české lize vyrovnal.

Boj o každý metr hřiště ze závěru první půle se přenesl i do druhého poločasu. Jeho úvod rozčísla velká šance Růska, který ale při sólo nájezdu nechal vyniknout Mandouse. Vše ale napravil od dvě minuty později, když za pomoci tyče olomouckého gólmana překonal.

O deset minut později ale bylo vyrovnáno. Faltův trestný kop od rohového praporku hlavičkoval Černín z malého vápna přesně k vlastní tyči, takže Floder nemohl na laciné olomoucké vyrovnání nijak reagovat. Nebylo to ze strany Hanáků vše. V 68. minutě krásně napřáhl z 25 metrů střídající Falta a vymetl růžek Floderovy branky.

Nebyl to konec brněnského trápení v defenzívě. Další střídající hráč Zifčák využil dalšího zaváhání Černína a počtvrté poslal míč za záda bezmocného Flodera. Sigma si pak vítězství zkušeně ohlídala.

Liberec v závěru ztratil vedení

Liberecký trenér Hoftych udělal oproti čtvrtečnímu vítěznému utkání 2. předkole Evropské ligy na půdě Riteriai tři změny v základní sestavě, od začátku se dostalo na Matouška, Chaluše a Rabušice. Karvinský kouč Jarábek nasadil v lize poprvé od začátku posily Herce a Mikuše.

V první půli převládl na hřišti boj. Domácí se nemohli dostat do obvyklého tempa a měli jen jednu větší šanci. Na centr z přímého kopu si ve 27. minutě naběhl Mara, ale hlavou minul. Na opačné straně se pak marně dožadoval penalty hostující Mikuš.

Do druhé půle vstoupil lépe Liberec a v 55. minutě otevřel skóre. Mara se uvolnil ve vápně, nepovedenou střelou trefil spoluhráče Mosqueru a ten s pomocí tyče překonal Bolka. Kolumbijský záložník skóroval ve třetím kole po sobě a v této ligové sezoně dal už čtyři branky.

Liberec se pak hodně zatáhl a nechal Karvinou kombinovat. Čtvrthodinu před koncem se po Hilálově kolmici dostal do brejku střídající Pešek, ale oblouček přes hostujícího brankáře Bolka mu nevyšel.

V 80. minutě z dálky tvrdě vypálil karvinský stoper Santos a gólman Slovanu Nguyen musel na zem. Šest minut nato se před vápnem obtočil Papadopulos, ale přestřelil, podobně se vedlo hlavičkujícímu Gubovi.

Na začátku nastavení už Severočeši za pasivní hru pykali. Slezané vyhráli dva hlavičkové souboje, Šindelář přiťukl Santosovi a brazilský stoper dloubl míč do sítě přes Nguyena. Dočkal se své první branky v české lize.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!