Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bennett přidal zelené razítko na Elysejských polích. Pogačar oslaví narozeniny ve žlutém

Naprostou dominanci v bodovací soutěži potvrdil Sam Bennett. Cyklista Deceuninck–Quick-Step odrazil nápor soupeřů i na Elysejských polích a jako první Ir v historii vyhrál dojezd v Paříži. Třetí skončil jeho konkurent Peter Sagan. Žlutý dres pro šampiona Tour de France si s předstihem k pondělním narozeninám nadělil Slovinec Tadej Pogačar.

Vítěz Tour de France Tadej Pogačar a nejlepší sprinter Sam Bennett
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Po 31 letech má zelený irský ostrov muže v zeleném dresu na Tour de France. Bennett získal nakonec 380 bodů, o 96 bodů více než druhý Sagan. "Nedokážu říct, jak jsem nadšený. Zelený dres a vyhrát na Elysejských polích, což je sprinterské mistrovství světa… Nikdy jsem ani nesnil o tom, že vyhraju tuhle etapu. Musím poděkovat svému skvělému týmu, co každý den kluci předvedli, byli fantastičtí," rozplýval se Bennett.

Pogačar po fenomenálním sobotním výkonu v časovce, kdy "vykradl" žlutý dres krajanovi Primoži Rogličovi, dojel do Paříže v pořádku. Rodák z Komendy oslaví v pondělí dvaadvacáté narozeniny, vyhrál Tour při svém debutu s náskokem 59 sekund. Činí to z něj nejmladšího vítěze "Staré dámy" od roku 1904.

"Je to šílené. I kdybych nevyhrál, ale skončil druhý, nebo třeba jen dojel do cíle poslední. Stále by to bylo skvělé tady být. Je to top. Nedokážu tento pocit popsat slovy. Dnešek byl super, mohl jsem si popovídat s kolegy běheme etapy, aniž bych pořád musel jet naplno. Také několik soupeřů mi gratulovalo," prohlásil Pogačar.

Slovinská hvězda pochopitelně uhájila také bílý dres pro nejlepšího závodníka do 25 let a stal se také nejlepším vrchařem ročníku, takže vystoupal na stupně vítězů i s puntíkovaným dresem.

Z původních 176 cyklistů dokončilo závod 146 jezdců. Češi Jan Hirt a Roman Kreuziger sice na závodě startovali bez ambicí na celkové umístění, ale výrazně se neprosadili ani v jednotlivých etapách. Hirt při debutu obsadil 67. místo, pátý muž z Tour 2013 Kreuziger skončil na 109. pozici.

Jak závěrečná etapa probíhala?

Jednotlivé dresy až na zelený rozdané, Tadej Pogačar křenící se ve žlutém na čele se svým týmem Spojených arabských emirátů. Úvodní kilometry etapy se nesly jako obvykle v uvolněné náladě a cyklisté se rozšlapávali před „divočinou“ na Elysejských polích.

Úsměvy nahradilo stoprocentní soustředění na 56. kilometru v nájezdu na osm sedmikilometrových okruhů. Nejdřív chtěl zviditelnit svůj tým Education First Američan Neilson Powless.

O chvíli později stejně jako minulý rok táhl peloton tempař Greg Van Avermaet se svou zlatou přilbou, která ho připomínají jako posledního olympijského vítěze z Ria de Janeira.

Sport
zdroj: ČT4

Na metě 40 kilometrů do cíle však nebyl první hvězdný Belgičan, ale Maximilian Schachmann z Bory, jenž zapsal dvacet bodů. Nejdůležitější bodový zisk však uzmul Sam Bennett.

Nedal pochyb o tom, že bude v držení zeleného dresu i po projezdu cílovou bránou. Matematicky stvrdil svůj triumf pátým místem na prémii s jedenácti body. V pořadí druhý Peter Sagan se už soustředil především na závěrečný spurt.

Krátce po prémii se k aktivnímu Van Avermaetovi a Schachmannovi přidali do úniku Connor Swift a Pierre Luc Périchon. Jejichž nejvyšší náskok byl však dvacet sekund. Čtyři kilometry od cíle však odvážlivce pohltil peloton.

Ačkoliv Saganovi jeho tým Bora rozjel solidně závěrečný spurt, přehnal se přes něj Bennett a druhou vyhranou etapou na letošní Tour potvrdil svou dominanci. Je prvním irským vítězem na Elysejských polích.

Závěrečná 21. etapa Mantes-la-Jolie - Paříž (122 km):

1. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step) 2:53:32, 2. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 5. Viviani (It./Cofidis), 6. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 7. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 8. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), 9. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 10. Walscheid (Něm./NTT), ...130. Hirt (ČR/CCC) -2:38, 143. Kreuziger (ČR/NTT) -3:47.

Konečné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 87:20:05, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -59, 3. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -3:30, 4. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -5:58, 5. Mas (Šp./Movistar) -6:07, 6. López (Kol./Astana) -6:47, 7. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -7:48, 8. Urán (Kol./EF) -8:02, 9. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -9:25, 10. Caruso (It./Bahrajn-McLaren) -14:10, ...67. Hirt -3:34:58, 109. Kreuziger -4:45:26.

Bodovací soutěž (zelený trikot): 1. Bennett 380, 2. Sagan 284, 3. Trentin (It./CCC) 260, ...122. Kreuziger 3.

Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot): 1. Pogačar 82, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 74, 3. Roglič 67.

Mladí jezdci (bílý trikot): 1. Pogačar 87:20:05, 2. Mas -6:07, 3. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:42:43.

Týmy: 1. Movistar 262:14:58, 2. Jumbo-Visma -18:31, 3. Bahrajn-McLaren -57:10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články