O víkendu se závodilo v oblastech

20.9.2020 Petr Klimpl

O víkendu se závodilo v oblastech

Za krásného podzimního počasí byly třetí víkend v září v některých oblastech na pořadu oblastní žebříčky.

Sobota

  • Čtvrtý závod Ligy Vysočiny uspořádal Orientační klub Střelka, centrem byl Prostor ZŠ Choustník. Krátkou trať postavil na mapě Hrad Tomáš Doležal (ten připravil i mapu). Přes tři stovky závodníků čekal středoevropský terén v okolí kopce Choustník s prudkým stoupáním především v jižním svahu, byl tam jehličnatý les, v horních partiích pak listnatý; terén především v centrální části mapy byl kamenitý s častým výskytem balvanů. V oblasti vrcholu kopce Choustník se nacházelo množství vysokých skalních útvarů (srázy, věže); vegetace místy byla velmi hustá. V ženách vyhrála Martina Matějů (PGP), druhé a třetí místo obsadily Michaela Šrámková (SJH) a Zuzana Kožinová (PGP) se ztrátou dvě a půl minuty. V mužích byl nejrychlejší Jakub Hledík (CHT), o druhé místo se stejným časem podělili Martin Krejsa (CHT) a Vojtěch Illner (DKP) se ztrátou necelých dvou minut.
  • V západních Čechách se konaly dva závody za pořadatelství oddílu orientačního běhu Aš. Startovaly dvě stovky závodníků. Dopoledne se běžel Ašský sprint, který měl centrum na parkoviště u obchodního centra Tesco v Aši. Připravena byla mapa Lesopark Komenského. Tratě postavil Jindřich Kovář v příměstském lesoparku (jižní část byla bažinatá), který přecházel do městské zástavby, vilové čtvrti a zahrádek. Závod měl technické problémy a jury měla práci... V ženách vyhrála Němka Hanka Straube, druhé a třetí místo obsadily Marie Pangrácová a Magda Hanáková (KRL). Ve vyrovnaném závodě mužů nyl nejlepší Ondřej Pova (KRL) před Jiřím Vištejnem (LPM) a Vojtěchem Bartošem (MLA). Odpoledne byl na pořadu Aššský štít (klasika) s centrem na louce nedaleko osady Podílná. Běželo se na mapě Tři díry v klasickém podhorském terénu s hustou sítí komunikací, který byl částečně podmáčený, a byly v něm lokální kamenné útvary (balvany, skalky) a lomečky. Tratě postavil Karel Pilař. V ženách zopakovala dopolední vítězství Hanka Straube, se ztrátou půl minuty byla druhá Magda Hanáková (KRL), třetí místo obsadila Marcela Žandová (SKV). Na trati užů jasně vyhrál Jiří Vištejn (LPM), druhé a třetí místo obsadili Vojtěch Bartoš (MLA) a Aleš Ritter (ONO).
  • Dva závody byly i Hanácké oblasti. Oba uspořádal SK SKI-OB Šternberk s centrem v Lipině na mapě Nad Lipinou, v členitém terénu s porostovými a terénními detaily, kde byla hustá síť komunikací. Tratě pro oba závody připravili Petr Skyva, Radek Svoboda a František Světnický. Dopoledne se se běžela krátká trať. V ženách vyhrála Radka Uvizlová (STH) skoro o 4 minuty před Lucií Mezníkovou (SSU), třetí Monika Mazalová (RBK) měla ztrátu skoro 6 minut. V mužích Byl první Ondřej Vystavěl (JPV), s odstupem přes tři minuty byl druhý Zdeněk Rajnošek (KSU), třetí Tomáš Zdráhal ztratil na vítěze skoro sedm minut. Odpoledne byly štafety (pro žactvo to bylo mistrovství oblasti). V ženách vyhrála štafeta AOP, v mužích pak JPV.

Neděle

  • Východočeský pohár pokračoval čtvrtým kolem ve Špindlerově Mlýně. Závod upořádal OOS TJ Spartak Vrchlabí s centrem u spodní stanice lanovky na Medvědín. Téměř osm stovek závodníků čekala mapa Harmony (autor Tomáš Leštínský). Krátkou trať postavila Lucie Poláková v horském lese (700 až 850 m n. m.), kde byla poměrně řídká síť komunikací, nerovná a těžká běžecká podložka, část tratí vedla zastavěnou oblastí Špindlerova Mlýna. V ženách vyhrála Zuzana Nováková (NPA), půl minuty na ní ztratila druhá Kamila Gregorová (CTB), třetí skoro se čtyřminutovou ztrátu skončila Tereza Chrástová (STH). V mužích vyhrál jasně Jan Palas (SJC), za ním to bylo vyrovnané, druhý skončil Ondřej Metelka (PHK) se ztrátou 2:19 min., třetí Šimon Chvátil (PHK) byl ještě o 5 sekund pomalejší.
  • Ve Valašské oblasti se konalo Mistrovství oblasti na klasické trati. Sportovní klub orientačního běhu Zlín zvolil za centrum Vítová (skautská Chatová základna Eliška). Běželo se v lesním komplexu Hostýnských vrchů (kopcovitý terén podhorského charakteru; většinou čistý bukový les, místy jehličnaté hustníkové plochy a několik nových pasek; střední hustota komunikací) na mapě Pod Ondřejovskem (autoři Bohumil Háj, Zdeněk Rajnošek a Zdeněk Janů). Tratě pro tři stovky závodníků postavili Tomáš Slováček a Petr Pernička. V ženách na prvních třech místech skončily dorostenky - vyhrála Michaela Dittrichová (SKM), tři minuty za ní byla Teresa Mrózek (TRI), třetí Sára Bednaříková (LCE) ztratila necelých osm minut. V mužích jasně vyhrál Marek Cahel (LCE), druhý Pavel Rychlý (KRN) měl ztrátu pět a půl minuty, třetí Martin Sadílek (VIC) byl ještě o tři minuty pomalejší.
  • Společně s Veteraniádou ČR proběhl i další závod Jihomoravské ligy. Závod pro 300 závodníků uspořádal oddíl orientačního běhu SK Brno Žabovřesky s centrem v Autokempu Na Kopci v katastru Bystřice nad Pernštejnem. Mapa měla název Zubštejn. Tratě postavil Jan Zháňal v hodně kopcovitém terénu. V ženách jasně vyhrála Barbora Škvorová (KAM), na dalších místech skončily Zuzana Kožinová a Iva Košárková (obě PGP). V mužích byl nejlepší Martin Melecký (SSU), druhý Tomáš Bořil (TBM) měl ztrátu 1:20 min. a třetí Jiří Zelinka (MBM) tři minuty.

Výsledky víkendových závodů najdete v IS ORIS.


« zpět