Přejít k hlavnímu obsahu

Při pojišťování dětí myslete na úrazy i na nemoci

Rodiče chtějí být svému dítěti v případě úrazu či nemoci nablízku. Zároveň ale řeší, jaký dopad bude mít na rodinné finance situace, kdy jeden z nich zůstane s potomkem doma. Řešením může být dobře sjednané dětské pojištění. Rodiče nemusí řešit ušlé příjmy a mohou se plně soustředit na péči o dítě.

Na důležité otázky ohledně dětského pojištění odpovídala odbornice na životní pojištění Markéta Filová z Generali České pojišťovny

Existuje ideální čas na sjednání dětského pojištění?

Pojistit děti je vhodné nejen s ohledem na začátek školní docházky. Úrazům či nemocem jsou děti vystaveny celoročně. Pokud dítě onemocní nebo ho potká závažnější úraz, je s touto situací zpravidla spojena i určitá ztráta příjmu jednoho z rodičů.

Má rodič nárok na nějakou podporu od státu?

V případě nemoci nebo úrazu dítěte dostává zaměstnanec po dobu prvních devíti dnů od státu tzv. ošetřovné. To činí 60 % příjmu. Po uplynutí této doby rodiče již žádný příspěvek nedostávají a rodina tak zcela přichází o jeden příjem. K výpadku příjmu se pak mohou přidat i náklady na léčbu, protože ne vše musí být hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Rodinný rozpočet se tak dostává do potíží a nepříznivá finanční situace tak ohrožuje nejen chod rodiny, ale také samotnou léčbu nemocného či zraněného dítěte.

Co je dobré vědět, když začneme o dětském pojištění uvažovat?

Uvažujete-li o dětském životním pojištění, zaměřte se nejen na úrazové pojištění, ale i na pojištění pro případ nemoci. Trojici základních rizik by pak mělo vždy doplnit pojištění pro případ ztráty soběstačnosti. Důkladně zvažte také výši pojistných částek.

Jak nejvhodněji zvolit, kolik měsíčně platit?

To je potřeba zvolit na základě vaší konkrétní životní situace. Důležité je zohlednit nejen příjmy, které vaše rodina má a které mohou být ohroženy výpadkem, ale také veškeré závazky, které musíte měsíčně hradit – například spotřebitelské úvěry, hypotéky apod. Pro sjednání pojištění určitě doporučuji navštívit zkušeného poradce. Ten dokáže s výběrem pojištění a správným nastavením pojistných částek pomoci a na základě celkové životní situaci vaší rodiny doporučí optimální pojistné krytí.

Co všechno dokáže pojištění pokrýt?

Umožní rodičům zůstat s dítětem doma, pomůže dorovnat výpadky příjmu a poskytne i další finanční prostředky, které mohou léčbu a péči o dítě výrazně zlepšit. Z pojistného plnění navíc mohou být hrazeny třeba i pobyty ve špičkovém rehabilitačním zařízení či služby profesionálního domácího ošetřovatele. Díky dobrému pojištění se tak s úrazem či nemocní rodina vyrovná snáz a bude moci věnovat více času na péči o dítě.

Info ikona
Generali