Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Bábek rozjel s Wagnerem Akademii dráhové cyklistiky. Zájemců o velodrom je hodně, těší ho

Ačkoli se připravuje na vrchol kariéry, který by měl přijít na odložených olympijských hrách v Tokiu, vrací cyklistice něco zpátky už nyní. Dráhový cyklista Tomáš Bábek vymyslel se svým kamarádem a kolegou z reprezentace Robinem Wagnerem Akademii dráhové cyklistiky pro širokou veřejnost. Při jejím zrodu ani netušili, s jak velkým ohlasem a zájmem se škola ježdění na "šikmé ploše" velodromu setká.

Akademii nyní věnuje jeden den ze svého týdenního tréninkového harmonogramu. Jinak mu před očima stále svítí nápis Tokio 2020, byť s ročním zpožděním. V 33 letech se stále tvrdě připravuje na olympijskou účast po třináctileté přestávce. V Japonsku letos plánoval ukončit kariéru, kterou si ale rád o rok prodloužil.

V červenci přidal na domácím šampionátu 31. a 32. titul českého mistra. Kvótu pro Tokio si vyjel v keirinu, v japonské národní disciplíně. V ní Bábek získal titul mistra Evropy a vyhrál i Světový pohár, zúčastnil se prestižní japonské keirinové ligy. Ale letos v něm doma titul nezískal, překonal jej kolega z Dukly Brno Martin Čechman.

"Teď jen trénuji a čekám, jak se vyvine pandemická situace," pokrčil rameny Bábek nad tím, co nemůže ovlivnit. Přes léto mizely z dráhového kalendáře jedny mezinárodní závody za druhými. "Naposledy jsem závodil v zahraničí v polovině prázdnin v Itálii, pak mi už zůstaly jen domácí závody. Bylo fajn potkat se s kamarády z cyklistiky, zazávodit si a probrat věci kolem, ale mezinárodní konfrontaci to nenahradí," řekl Bábek, který si myslí, že se neuskuteční ani odložené mistrovství Evropy v Nizozemsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Dráhař Bábek získal již 32. domácí titul

O zpestření tréninkové šedi, našlapaných kilometrů a nazvedaných metráků v posilovně se mu tak stará Akademie dráhové cyklistiky. Nápad se v hlavách Bábka a Wagnera zrodil loni dávno předtím, než svět zaplavil covid-19. "Dostávaly se k nám stále častěji požadavky a přání fandů cyklistiky, že by si rádi zkusili jezdit po dráze na speciálu," vysvětlil Bábek, kde se zrodil prvotní impulz ke vzniku akademie.

Rozjezd si oba dráhaři naplánovali na jaro letošního roku, do nějž ale už koronavirus zasáhl naplno. "Trochu nás to zbrzdilo, ale jakmile se rozvolnila opatření, tak jsme to na brněnském velodromu spustili," podotkl Bábek.

Zájem předčil očekávání, v současné době museli oba šéfové a trenéři přidat jeden hromadný trénink navíc. "Každý zájemce i bez jakékoliv zkušenosti s ježděním na dráze absolvuje vstupní individuální lekci, kde si v závislosti na rychlosti učení po dobu dvou až tří hodin projde teoretickým i praktickým výcvikem jízdy na kole bez brzd, s pevným převodem a na dráze v klopení," popsal cyklista.

Celá lekce je pak zakončena dráhovou výzvou na 800 metrů, kterou každý absolvuje na karbonovém závodním speciálu, což zájemci otevře cestu k hromadnému ježdění po velodromu. Po něm získá absolvent "řidičák" na dráhové kolo.

"Dosud jsme jich vystavili kolem čtyřiceti. Počet bude jistě přibývat, zájemců je hodně. Velodrom v Brně je sice starý, ale dráha je pod střechou, budeme jezdit až do mrazu, hromadné tréninky budou možná probíhat i celou zimu," dodal Bábek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články