21.09.2020 09:51

Dekkadancers uvedou na Jatkách78 novou inscenaci I AM A.I.

Společně se zakládajícím souborem Cirk La Putyka a Heaven’s Gate režiséra Viktora Tauše jsou DEKKADANCERS třetím domácím souborem divadla Jatka78. Od jara letošního roku má tento taneční soubor s více než desetiletou historií vlastní zkušební prostor na Jatkách78. S kapacitou pouhých 80 míst se v něm v úterý 22. září uskuteční premiéra nového projektu I AM A.I. V plánu jsou také dvě reprízy. V listopadu se představení přesune na Velký sál a na stálý repertoár Jatek78. Zkušebna se brzy představí dalším profesionálům tanečního a pohybového divadla i v rámci tanečních workshopů, které povedou přímo tanečníci z DEKKADANCERS.

Již 22. září uvedou DEKKADANCERS premiéru I AM A.I., kterou se po působení ve Švédsku k souboru vrací Viktor Konvalinka. Premiéra a zářijové reprízy se uskuteční v nově zrekonstruované zkušebně na Jatkách78, do předprodeje tak míří omezený počet míst.

V inscenaci dále vystoupí Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát. Umělci čerpají z tématu umělé inteligence. Ztvární roboty, nikoli však jako smrtící a chladné netvory. Pracují s představou dokonalé bytosti, která umí žít, milovat a myslet líp, než lidská existence. Je to vůbec možné? Další premiéru plánuje taneční soubor na březen 2021, bude se jednat o sólový projekt Štěpána Pechara.

Na tanečním repertoáru Jatek78 zůstává také Poslední večeře, kterou DEKKADANCERS odehrají 25. října. Na říjen je v plánu i komponovaný večer Bez hranic, charitativní představení pro organizaci Lékaři bez hranic.

http://www.jatka78.cz/cs/program#troupe=dekkadancers

O souboru DEKKADANCERS

DEKKADANCERS založili v roce 2009 tanečníci a choreografové z Baletu Národního divadla v Praze – Viktor Konvalinka a Tomáš Rychetský, spolu s fotografem Pavlem Hejným. Vytvoření skupiny bylo logickým vyústěním jejich touhy realizovat své vlastní projekty a vtisknout jim osobitý pohled a styl. Specifickým rysem souboru je propojování a kooperace uměleckých disciplín, jako například tance, činohry, hudební kompozice, zpěvu, DJingu, akrobacie apod. Od roku 2015 je skupina pod vedením tzv. „druhé generace“ DEKKADANCERS, jimiž jsou Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát a Marek Svobodník, v té době také tanečníci a choreografové z řad Baletu Národního divadla v Praze. Mezi úspěšné inscenace souboru patří např. Poslední večeře, Návštěvníci, HornyBach 18+, Jatkstohoven, Dekka pod dekou. Soubor dlouhodobě spolupracuje s Lékaři bez hranic, pro niž pořádá charitativní večer Bez hranic.

http://www.dekkadancers.net

Autor článku: Zuzana Hošková