Ministr Adam Vojtěch rezignoval. Kdo přijde místo něj?

0
595
Adam_Vojtech
Foto: MZ ČR

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes [21.9.] rezignoval. Jako důvod uvedl otevření prostoru pro nové řešení epidemie koronaviru. Autority ve zdravotnictví jeho odstoupení překvapilo. Někteří z nich ho dávají i do souvislosti s nepřesvědčivým ministrem v nedělních Otázkách Václava Moravce [OVM].

„Dobré ráno dámy a pánové, po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci,“ uvedl svou dnešní ranní tiskovou konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Řekl, že svým odstoupením chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru. Ta nás dle jeho slov bude provázet ještě dlouhý čas. Dodal, že se stal ministrem covidu, který ale se svými kolegy dobře zvládl první vlnu nákazy. I přes svou ministerskou rezignaci zůstává vykonávat svůj mandát poslance, věnovat se chce dále oblasti zdravotnictví. Adam Vojtěch strávil v ministerské funkci necelé tři roky.

Roman Prymula se vrací. Bude ministr zdravotnictví

Reakce na Vojtěchovu rezignaci

Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Lumír Kantor [KDU-ČSL] se o rezignaci ministra dozvěděl z médií. Odstoupení ministra ho nepřekvapilo.

„Ne proto, že bych si ho nevážil, mně vždy dovedl naslouchat a věci, které jsme spolu řešili, bral velmi vážně. Ale na druhé straně to, co musel snášet v médiích od některých svých kolegů, bylo velmi dehonestující. Takže se jeho rozhodnutí nedivím, ale je mi to líto, protože jsme spolu měli dobré vztahy,“ uvedl Lumír Kantor pro ZdraveZpravy.cz.

Na otázku, koho by si představoval na uvolněné místo ministra, odpověděl takto: „V této naléhavé době by na jeho místo měl nastoupit lékař se zkušenostmi z politiky. A v tuto chvíli by měl být více lékař než politik. To proto, aby si získal důvěru lidí. Protože v celé covid krizi zřetelně panuje nedostatek důvěry ve stát. A to je ten problém. […] Osobně si myslím, že by to měla být nová tvář.“

Předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma se taktéž informaci o odstoupení Adama Vojtěcha z funkce dozvěděl z médií.

„Je to překvapující, protože ta situace byla a stále je velice složitá. Adam Vojtěch asi dělal, co mohl. Ano, byly tam nějaké chyby, ale je otázka, kdo by je zvládl při tehdejší úrovni informací,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz.

Kdo by měl nastoupit na místo Adama Vojtěcha pak komentoval takto: „To je otázka na pana premiéra. Já své tipy mám, ale nebudu je říkat, aby to nebyl polibek smrti. Ideální kombinace by byla, aby to byl lékař s manažerskou zkušeností.“

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása již o odstoupení Adama Vojtěcha věděl, přesto jím byl překvapen.

„Samozřejmě, že mě překvapilo, že pan ministr dal takhle rychlou rezignaci. Myslím, že k tomu přispěl i duel v Otázkách Václava Moravce, kde byl útok ze strany Václava Moravce na pana ministra nevídaný. A myslím si, že takto se solidní moderátor nemůže chovat ke svým partnerům v diskuzi,“ řekl pro ZdraveZpravy.cz.

„Koho na jeho místo si vůbec nedovedu představit. To je věc pana premiéra a pana prezidenta. Já žádné favority nemám,“ dodal.

Adam Vojtěch poděkoval předsedovi vlády…

Za své priority při nástupu do funkce ministra uvedl především prosazení koncepčních a systémových změn. Ty mu však nepředvídatelná epidemie koronaviru dle jeho slov nedovolila dokončit. Za body ve svůj prospěch označil lékový záznam, zákon o elektronizaci zdravotnictví, reformu úhrad zdravotnických prostředků, navýšení kapacit lékařských fakult a motivaci studovat zdravotnictví, posílení praktických lékařů, urgentní příjmy, změny v úhradové vyhlášce. Dále započal reformu psychiatrické péče, podporoval investice a příští rok by měla být již do systému implementována CZ-DRG do úhrad akutní lůžkové péče.

„Prosadili jsme úhradu léčebného konopí a další v dostupnosti zdravotní péče,“ a zmínil i rozsáhlou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Také poděkoval předsedovi vlády, zdravotníkům za práci, svým kolegům na ministerstvu, pacientům, pacientským organizacím za spolupráci i občanům republiky.

Necelé tři roky na ministerstvu není krátká doba

Adam Vojtěch strávil v ministerské funkci necelé tři roky. To je i dle jeho názoru i názorů pozorovatelů docela dlouhá doba ve vedení rezortu zdravotnictví.

Délka působení ministrů zdravotnictví v minulých letech:
  • Adam Vojtěch [za ANO] od prosince 2017 do září 2020, vláda A. Babiše
  • Miloslav Ludvík [ČSSD] od prosince 2016 do prosince 2017, vláda B. Sobotky
  • Svatopluk Němeček [ČSSD] od leden 2014 do listopadu 2016, vláda B. Sobotky
  • Martin Holcát [nestraník] od července 2013 do ledna 2014, vláda J. Rusnoka
  • Leoš Heger [TOP 09] od července 2010 do července 2013, vláda P. Nečase
  • Dana Jurásková [ODS] od května 2009 do července 2010, vláda J. Fischera
  • Daniel Filipiová [ODS] od ledna 2009 do května 2009, vláda M. Topolánka
  • Tomáš Julínek [ODS] od září 2006 do ledna 2009, vláda M. Topolánka
  • David Rath [ČSSD] od listopadu 2005 do září 2006, vláda J. Paroubka

Politická kariéra Adama Vojtěcha

Adam Vojtěch [nar. 2. října 1986, České Budějovice] byl uveden do funkce ministra zdravotnictví 13. prosince roku 2017 jako nestraník za hnutí ANO 2011. V podzimních sněmovních volbách roku 2017 byl zvolen poslancem PS PČR jako nestraník za hnutí ANO 2011 v Jihočeském kraji. Za zmínku stojí i to, že Adam Vojtěch byl v letech 2012 až 2018 členem Občanské demokratické strany [ODS]. Ve straně však v roce 2014 své členství pozastavil, o čtyři roky mu kvůli spolupráci s KSČM při skládání druhé Babišovy vlády, jeho strana ODS členství zrušila.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here